• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Đorđevići jedini prave slatko od šišarke: Recept dolazi iz Rusije, a benefiti po zdravlje su višestruki

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poreklom sa Vlasine, Dragan i sedam članova njegove porodice, koriste sve prirodne benefite ove nadaleko poznate "vazdušne banje"

  • 2
dragan đorđević, slatko od šišarke, slatko od šišarki Foto: Dragan Đorđević

Većina nas je čula i probala slatko od šumskog voća, jagoda, višanja, kajsija... ali da ste ikada na našim prostorima čuli, videli, ali i probali - slatko od šišarke?

Porodica Đorđević je verovatno jedino domaćinstvo u Srbiji koje priprema ovaj slatkiš, a recept su doneli iz Rusije pre skoro pet godina. Poreklom sa Vlasine, Dragan i sedam članova njegove porodice, koriste sve prirodne benefite ove nadaleko poznate "vazdušne banje" Srbije.

Kako priča za Telegraf Biznis, organskom proizvodnjom počeli su da se bave pre sada već dve decenije.

- Radimo uglavnom šumske proizvode koji se ne tretiraju ni sa čim i sakupljaju se na Vlasinskoj visoravni, Čemerniku. Recept za slatko od šišarke sam dobio u Rusiji, bilo nam je zanimljivo, ukusno i zdravo i tako smo krenuli. Moja majka je inače zadužena za te specijalitete, volimo da upotpunimo naš program i imamo raznovrsnost - priča domaćin za Telegraf Biznis.

"Ukus je izvanredan", dodaje Dragan, a da nije reč samo o delikatesu uz čašu vode, govore i prirodni benefiti po zdravlje.

- Koristi se najviše za bronhije čišćenje disajnog trakta, čak kažu i protiv odumiranja moždanih ćelija usled bilo kog oblika prehlade. Čak i za astmu, dosta koriste pušači, pevači.

U prilog onoj da se "dobar glas, daleko čuje", govori i činjenica da ko jednom kupi proizvod Đorđevića - uvek mu se vraća.

- Svakome je znatiželja da proba i uzme, devedeset posto degustatora kupi proizvod. Nema kontraindikacija, nema razmišljanja - dodaje domaćin.

Šišarke skupljaju kada bor cveta, dok su plovodi mali i mekani. U tih petnaestak dana pripremi se oko 500 do 1.000 teglica za prodaju.

- To je posao koji zahteva i penjanje na stabla jer samo viša daju takve plodove. Imamo i tradicionalni med od borovog sirupa, ali ove šišarke su pet puta jače od njega koji se radi od davnina. Može se sakupiti prilično, kada većina izađe iz domaćinstva od ujutru do večeri svako može da obere po jednu malo veću korpu šišarki.

- Što se ubere jedan dan, drugog dana mora da se pripremi i preradi, da se spakuje. Teglice uglavnom imaju 212 i 314 grama, uradi se oko 500 do 1.000 teglica. Sad pošto imamo svake godine sve veću ptoražnju povećavamo proizvodnju - dodaje Dragan.

Naš domaćin pojede i tri-četiri šišarke dnevno, ali kako kaže - jedna zadovoljava delotvornost.

- Možete jednom, možete dva puta dnevno uzimati po šišarku. Najdelotvornije je da se upotrebljava 15-20 minuta pre jela - pojašnjava.

dragan đorđević, slatko od šišarke, slatko od šišarki Foto: Dragan Đorđević

Da bi plasirali svoje proizvode širom Srbije, putuju čak i 400 kilometara. Poslednji put su bili u Novom Sadu, poljoprivredni sajmovi im nisu strani, a traže ih čak i u inostranstvu. Uvek su stacionirani na etno pijaci na Vlasini.

- Šaljemo i brzom poštom. Pozvali su nas i nastupali smo na Sajmu pčela i meda u Makedoniji, dolaze Bugari i to jednom kada kupe, sve više dolaze - pojašnjava Dragan.

Pomislili biste da ovakav specijalitet dolazi i sa posebnom cenom, ali ne, Đorđevići su odredili krajnje poštenu cenu za posao koji zatheva rad od jutra do mraka.

- Manja tegla sa 40 šišarki, koja se koristi mesec i po dana, košta 600 dinara. Veća tegla sa oko 100 šišarki je 800 dinara.

- Treba voleti ovaj posao, ko ne voli ovo što radi, bilo šta, ne može uspeti jer mi nekad imamo mesece i kada ne ide baš najbolje, ali treba izdržati.

Pored slatkog od šišarke, ovo domaćinstvo, čiji najmlađi član ima 5 godina, a najstariji 71, pravi i rakiju, čajeve, ali i podjednako jedinstveno - slatko od pečurki.

- Crna truba koja je najjača po kalorijuma posle tartufa, čak ljudi kažu da je to kao afrodizijak, odnosno da jedna kašika zamenjuje jedan obrok.

Đorđevići koriste sve benefite prirode, pa tako dok se pupoljak breze ne razvije, buše stablo i istakaju vodu koju koriste za piće. Zatim  ga opet zatvaraju i čekaju narednu godinu za ovu blagodet.

- Služi za detoksikaciju organizma, žuč, bubrege, jetru - zaključuje domaćin.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>