• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Barseloni održan najveći sajam konoplje u Evropi: Ulaganje izdašnije nego u kripto-valute

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veći je rast u prometu sa konopljom nego u ulaganju u kripto valute

  • 0
Sajam konoplje Foto: Bojan Dragićević/CABAINA

Španija je 19. put organizovala jedan od najprestižnijih sajmova industrijske konoplje u svetu. Ova manifestacija se vodi kao naveća u Evropi ove vrste. Stari kontinent godišnje ima promet od preko 50 milijardi evra od privrede vezane za ovu biljku. Svake godine ovaj promet toliko raste da moderne i progresivne zemlje prilagođavaju svoje zakone ovoj u ovom trenutku najmoćnijoj privrednoj grani. Podsetiću vas, veći je rast u prometu sa konopljom nego u ulaganju u kripto valute.

Spannabis je sajam kanabisa koji se održava u Barseloni od 2002. godine.

Na Spannabisu možete pronaći proizvode koji se odnose na biljku industrijske konoplje i njenu upotrebu – kozmetiku, obuću, tekstil, građevinski materijal, hranu , useve vezice, seme, poljoprivredne sisteme, itd. Pored toga, tokom konferencije se održavaju predavanja o temama kao što su upotreba u biljnoj medicini, istraživanje aktivnih sastojaka, uzgoj i potrošnja, kao i smanjenje rizika u sve plaćenijem poslu sa industrijskom konopljom.

Danas Barselona inkasira veliki prihod od ovog trodnevnog dogadjaja koji se održava prvom polovinom marta.

Kako je sve počelo?

Početkom 2001. godine grupa španskih privrednika došla je na ideju da na jednom mestu okupi sve proizvodjače i preradjivače konoplje. Kao glavni cilj promocije ove “biljke budućnosti” bila je promena svesti opšte populacije i politička podrška za menjanje rigidnih zakona iz početka prošlog veka.

sajam konoplje Bojan Dragićević/CABAINA

2002. godine, prvi Spanabis je održan u Palau Sant Jordi. Drugo izdanje Spannabisa održano je u Fira de Cornella, gde se organizuje i dan danas.

Ove 2023. u ovom katalonskom gradu na jednom mestu mogli ste vidite sve “od igle do lokomotive”. Poslednja reč tehnike od brzog malog testa za merenje kanabinoida u biljci do hrane, lubrikanata i flastera protiv bola na bazi CBDa. Drugog dana sajma u jednom trenutku nije bilo moguće da se udje zbog velike gužve. Organizatori bili prinudjeni da na par sati puštaju male grupe ljudi kroz kapije Spannabisa. Zamislite, platite kartu 30€ i čekate da udjete na sajam.

Ono što ste mogli da vidite na sajmu je naučna fantastika za uspavane zemlje “Otvorenog Balkana”.

Kompanije iz SAD su predstavile poslednju reč tehnike kada je konoplja i njeni derivati u pitanju. Najnovije vrste semena, djubriva, aroma, mašina i laboratorijskih instrumenata za proizvodnju i preradu. Holanđani i Nemci predstavili su evropski kontigent firmi koje proizvode konoplju i preradjuju je na svim kontinentima.

Sajam konoplje Foto: Bojan Dragićević/CABAINA

Od hrane mogli ste da kupite bukvalno sve, med, slatkiše, pivo, slani program, svo semenje za salate, ulja, čokolade, itd. Pričamo o hrani koja nema THC.

Interesantno je da kesica od 300 grama semenki industrijske konoplje koštala je 11€. Podsetiću do 1960 godine naše babe i dede hranile su svinje sa tim. Kod nas je to seme za ishranu izbačeno iz prodavnica zdrave hrane i lanca supermarketa zbog nekog suludog zakona koji nikome nije jasan. U semenu nema nijednog kanabinoida, jako je zdravo, ima omega masne kiseline.

Osim hrane, odeće, super preparata za gajenje biljke predstavljena su semena koja daju bolji prinos, stripovi i knjige o organskoj hrani pa i lubrikanti na bazi konoplje.

I pored globalne ekonomske recesije posao sa konopljom galopira u svetskoj ekonomiji. Srbije i dalje namerno ili slučajno nema na ovoj ekonomskoj evropskoj mapi. Podsetiću bili smo najjači na svetu u proizvodnji ove biljke do drugog svetskog rata.

Danas, naša privreda još ne prepoznaje ogroman ekonomsko istorijski potencijal ove plemenite “biljke mučenice” koja nas je hranila i oblačila vekovima.

(Autor: Bojan T. Dragićević/CABAINA.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>