• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sprema se najveća nestašica pirinča u dve decenije: Hoće li cena još da raste?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalni manjak za 2022/2023. iznosio bi 8,7 miliona tona

  • 3
Aleksandar Jovanović Sale, suši

Foto: Milena Đorđević

Od Kine preko SAD do Evrope, proizvodnja pirinča opada, a povećavaju se cene - i to za više od 3,5 milijardi ljudi širom sveta, posebno u Azijsko-pacifičkom regionu.

Taj deo sveta konzumira 90% svetskog pirinča.

Prema pisanju CNBC-a, globalno tržište pirinča će 2023. zabeležiti najveći manjak u poslednje dve decenije, navodi firma Fitch Solutions.

Deficit koji se pominje, kada je reč o jednoj od najkultivisanijih žitarica na svetu, nesumnjivo će naneti štetu velikim uvoznicima, rekli su analitičari za CNBC.

- Na globalnom nivou, najočitiji uticaj globalnog deficita pirinča je bio, i još uvek jeste, decenijski visoka cena pirinča- rekao je analitičar iz ove kompanije, Čarls Hart. Očekuje se da će cene pirinča ostati na nivou oko trenutnih maksimuma do 2024. godine, navodi se dalje u izveštaju.

- S obzirom na to da je pirinač osnovna prehrambena roba na više tržišta u Aziji, cene su glavna determinanta inflacije cena hrane i sigurnosti hrane, posebno za najsiromašnija domaćinstva - rekao je Hart.

Globalni manjak za 2022/2023. iznosio bi 8,7 miliona tona, predviđa se u izveštaju, i to bi označilo najveći globalni deficit pirinča od 2003/2004, kada su globalna tržišta pirinča ostvarila deficit od 18,6 miliona tona.

CNBC dalje napominje da je manjak zaliha usledio, između ostalog, kao rezultat tekućeg rata u Ukrajini, ali i lošeg vremena u Kini i Pakistanu.

Da li kupujete pirinač?

Glasajte

U drugoj polovini prošle godine, neki delovi poljoprivrednog zemljišta u Kini, najvećem proizvođaču pirinča na svetu, bili su pogođeni jakim letnjim monsunskim kišama i poplavama.

Akumulirana količina padavina u Guangsiju i provinciji Guangdong, glavnim kineskim centrima za proizvodnju pirinča, bila je druga najveća zabeležena u najmanje 20 godina.

Slično tome, Pakistan — koji predstavlja 7,6% globalne trgovine pirinčem — zabeležio je pad godišnje proizvodnje za 31% u odnosu na prethodnu godinu, zbog izraženih poplava u 2022.

Podsećamo, Telegraf Biznis je kontinuirano pratio dešavanja vezana za pirinač, pri čemu smo više puta pisali o rastućim cenama.

Takođe, izveštavali smo o tome kako je suša u Indiji uticala na proizvodnju ove namirnice. Inače, kako bi se osigurala snabdevenost u zemlji, Indija je prošlog septembra zabranila izvoz lomljenog pirinča i uvela carinu od 20 odsto na odlazne isporuke drugih vrsta ove žitarice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    19. april 2023 | 17:39

    Kad kinezi predju sa bicikla u auto i iz njiva u fabrike biće kraj sveta.

  • Dragisa Gisa Svilarevic

    19. april 2023 | 20:31

    To je zbog rata u Ukrajini! Jer tamo se proizvodi preko 90 % pirinca za globalno trziste! :))

  • Anonymud

    19. april 2023 | 19:13

    Da nije i to zbog krize u Ukraijini??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>