• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošek ili proseko? Ipak, nije svejedno: Hrvati kažu da su diskriminisani zbog odluke EU

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatski proizvođači prošeka smatraju da su ovim neopravdano diskriminisani i oni, ali i proizvođači svih drugih vrhunskih poljoprivrednih proizvoda

  • 0
Penušavo vino Foto: Pixabay

Glasovima većine članova evropskog Odbora za poljoprivredu odlučeno je da tradicionalni nazivi poput imena prošek - ne smeju da podsećaju na već postojeće evropske oznake geografskog porekla, odnosno na talijanski proseko.

- Radi se o dva potpuno različita vina i naš se hrvatski prošek, za razliku od talijanskog proseka, proizvodi u malim količinama, na drugoj teritoriji. Definitivno nije reč ni o kakvom iskorišćavanju italijanskog naziva prosecco, kako je u svojim očigledno netačnim izjavama naglasio član Parlamenta Paolo De Castro. Nedopustivo je da on bude toliko pristran i do te mere zastupa interese svoje zemlje, ili bilo koje. To može značiti samo jedno - da ne radi dobro svoj posao. Sama viševekovna istorija našeg prošeka, kao i istorijsko-jezičko nasljeđe Hrvatske i Italije, pobijaju njegove zapanjujuće izjave. Evropska je unija zajednica zemalja koje poštuju tradiciju i nasleđe, kao i različitosti, a žalosti me što se ovakva odluka itekako kosi s takvim načelima - naglasio je istarski evroparlamentarac.

Flego je dodao kako su "hrvatski proizvođači prošeka ovime neopravdano diskriminisani, kao i proizvođači svih drugih vrhunskih poljoprivrednih proizvoda“, piše Jutarnji list. 

Naime, još jednom se pozivajući na nefer borbu velikih članica protiv malih, koje isključivo zbog veličine svog teritorija imaju veći broj zastupnika u evropskim odborima, time i više glasova, Flego ističe kako je odbijena i njegova inicijativa uvođenja nove oznake za najbolje i najkvalitetnije poljoprivredne proizvode.

vinogradarstvo Foto: Freepik

- Kolega slovenski zastupnik Bogovič i ja aktivno smo radili na uvođenju posebne premijum oznake za vrhunske poljoprivredne proizvode, bila reč o maslinovom ulju, siru, medu, vinu... Praksa na tržištu EU-a je takva da se proizvodi najvišeg kvaliteta označavaju vrlo jednostavno - oznakom geografskog porekla - i ničim se na tržištu ne izdvajaju kao najbolji. Svima nam je jasno da to nije fer, ali omer broja zastupnika je odradio svoje. Naša inicijativa ne ide na ruku velikim zemljama koje imaju na hiljade i hiljade proizvođača, stoga je jasno zašto su mnogi na današnjem glasanju bili protiv - pojasnio je Flego.

Kaže da uprkos tome, neće odustati. U saopštenju dalje navodi:

- Hrvatska je mala zemlja. Ne možemo na tržištu konkurisati kvantitetom, ali kvalitetom itekako možemo. Naši su proizvodi vrhunski i najbolji i ja zaista želim da budu i jasno označeni kao takvi - rekao je on.

Već sam se i pismeno obratio Povereniku Evropske komisije za poljoprivredu Januzu Vojčičehovskom, a ovim putem pozivam i naše Ministarstvo poljoprivrede da se založe i pronađu način da zaštite hrvatski prošek, kao i sve ostale proizvode koji će biti u podređenom položaju kad ova uredba stupi na snagu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>