• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voćari našli način da zaštite plodove od štetočina, sunca, jakih kiša? Zaživeo stari trik

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo rešenje je pomoglo poljoprivrednicima da se otarase upornih štetočina i smanje upotrebu skupih i ekološki štetnih hemijskih pesticida

  • 1
voće

Foto: Shutterstock

Elegantno, a jednostavno rešenje za stari problem: da biste zaštitili useve od opasnosti, držite ih pokrivenim.

Mreže se, u proizvodnji povrća, obično koriste za sprečavanje prodora štetočina, posebno u oblastima visoke vrednosti kao što je semenje. Ipak, u proizvodnji voća upotreba mreža se još uvek istražuje i testira, kaže Mirela Aoun, agronom i istraživač iz Kanade, koja proučava poljoprivredne mreže više od jedne decenije.

Ona objašnjava da su u početku proizvođači voća postavljali mreže preko stabala, prvenstveno da bi ih zaštitili od grada. Sada, međutim, eksperimentišu sa mrežama koje ih mogu zaštititi i od insekata.

Rade se detaljne analize, navodi BBC, uz proučavanje prirode insekata i isključivanje onih vrsta koje farmeri žele - oprašivače poput pčela.

Jedna od opcija je da se mreže primenjuju nakon perioda oprašivanja. Drugi plan je da se mreže otvaraju tokom dana, dok se unose košnice.

Mreže za drveće su posebno dobro uspostavljene u francuskim i italijanskim voćnjacima jabuka, gde prebačene preko redova stabala jabuka ograničavaju kretanje i polaganje jaja, odnosno nastanak larvi.

Ovo je pomoglo poljoprivrednicima da se otarase upornih štetočina i smanje upotrebu skupih i ekološki štetnih hemijskih pesticida.

Svakako, ovakav princip zaštite nije benefit samo za proizvođače, već i za ljubitelje voća.

- Kada znate da imate manje ostataka pesticida iz useva koji su pod mrežama, to je dobra vest i za potrošače - navodi profesorka iz Kvebeka, dodajući da su mreže, istovremeno, način borbe protiv efekata klimatskih promena.

U toplijim uslovima ponovo su se pojavile neke vrste insekata i bolesti. Neki regioni se suočavaju sa intenzivnijim periodima suše i jakih kiša, a mreže mogu pomoći i u tome. Na primer, u zavisnosti od lokacije, vrste mreže i načina na koji se koristi, sistem mreže može zaštititi od sunčevog zračenja koje dovodi do toplotnog stresa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>