• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

AgroLife i meteo stanice pružile 620.500 preporuka za radove na njivama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prve meteo stanice koje su postavljene u Vojvodini i delovima Bosne i Hercegovine, kreirale su 620.500 preporuka za efikasnije radove na njivi i mere prevencije od pojave 117 bolesti i štetočina

  • 0
meteo stanice Foto: Promo/ NALED

Saveti su formirani na osnovu aktivnosti koje su poljoprivrednici beležili u AgroLife aplikaciji, koja im je pomogla da prate sva dešavanja i organizuju svoju proizvodnju.

Dok su meteo stanice u svetu uveliko deo svakodnevnog života farmera, kod nas su još uvek novina, zbog čega su NALED i kompanija Telegroup, uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, pokrenuli trogodišnje pilotiranje ovog sistema u zemljama Zapadnog Balkana, kroz projekat "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem".

Naime, u Srbiji se više od 515.000 hektara zemljišta nalazi u državnoj svojini kojim upravljaju lokalne samouprave i daje se u zakup, a praksa je pokazala da je, usled nedostatka informacija, nepravilna obrada dovela do opadanja kvaliteta njiva. Iz tog razloga, putem projekta je postavljeno 73 meteo stanica, koje su uvezane sa AgroLife aplikacijom, sa ciljem da se prikupi veći broj podataka o upotrebi državnog zemljišta i spreči dalja degradacija obradivih površina.

Od ukupnog zemljišta koje se daje na zakup, 65% zakupljuje se u Vojvodini, zbog čega su Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica izabrane za prve lokalne samouprave u Srbiji koje su u okviru projekta primile donaciju u vidu vredne računarske opreme namenjene modernizaciji njihovih poljoprivrednih službi.

Za nešto više od dve godine registrovano je ukupno 3.500 korisnika aplikacije, a više od trećine čine zakupci opštinskog zemljišta, koji sada putem ove platforme dobijaju korisne preporuke kada je vreme za izlazak na njivu, đubrenje, navodnjavanje i zaštitu od štetočina, što doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta i zadovoljstvu budućih korisnika.

AgroLife aplikacija dostupna je i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju. Za svaku parcelu koju obrađuju, poljoprivrednici mogu jednostavno da unose i prate podatke o zasadima, i imaju preglednu sliku o rasporedu poljoprivrednih radova. Na primer, u aplikaciji je moguće vrlo lako napraviti belešku u vidu foto, video ili pisanog zapisa i prikupljati izveštaje o pojavi štetočina, bolesti, nepogoda i sl.

Za uzvrat, na raspolaganju su im svi podaci o parcelama, infrastrukturi, kulturama, satelitski snimci i poljoprivredni indeksi koji omogućavaju praćenje useva i kvaliteta zemljišta iz sezone u sezonu. Značajan benefit koje donose meteo stanice jesu lokalizovane informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, lista, količini padavina, mrazu, jačini vetra i vanrednim situacijama, u realnom vremenu i to sa preciznošću od čak 90%.

Projekat "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" je podržan od strane develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sproveden je u sve tri zemlje u saradnji sa partnerima iz Mreže za povoljno poslovno okruženje (BFC mreža), koju čine NALED, Privredna komora Republike Srpske, REDAH i Privredna komora Crne Gore.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>