• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija presekla: Rumuni privremeno ostaju bez ukrajinskog žita

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zabrana biće na snazi do 5. juna

  • 2
ukrajina žito Foto: shutterstock.com

Evropska komisija će zabraniti izvoz ukrajinskih žitarica i uljarica u Rumuniju do 5. juna, izjavio je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila hitne mere za pšenicu, kukuruz, seme repice, suncokretovo seme i suncokretovo ulje nakon što su Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka preduzele jednostrane korake za zabranu uvoza tih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, prenosi Rojters.

Rumunija je ranije prestala da sprovodi tu zabranu, uz obrazloženje da će sačekati da EK reaguje.

Podsetimo, prošle nedelje mađarsko udruženje za žito i stočnu ishranu saopštilo je da se protivi zabrani Vlade Mađarske za uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine jer će ograničenja pogoditi proizvođače hrane i industrijske korisnike.

Udruženje je navelo da će Mađarska biti pogođena zabranom uvoza, posebno u sezoni kada je mađarski uvoz kukuruza veoma visok, preneo je tada Rojters.

(Telegraf Biznis)

Video: Počela dvodnevna konferencija Interkonekt: Šansa za mala i srednja preduzeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    26. april 2023 | 18:02

    Гледајући оно зло над православљем у Украјини и прећутну подршку истом желим вам од срца да гладујете и очи једни другим унутар те заједнице ( са све Енглеском и Швајцарском) да повадите. Амин!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>