• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Više od 1.100 izlagača na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu: Italija po treći put partner

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sajam se održava od 20. do 26. maja

  • 0
Novosadski sajam , Novi Sad Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Direktor Italijanske trgovinske agencije ITA/ICE Antonio Ventreska i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković potpisali su danas Ugovor o partnerstvu uoči jubilarnog 90. međunarodnog Poljoprivrednog sajma, koji se održava od 20. do 26. maja u Novom Sadu.

Kompanije iz Italije godinama nastupaju na Novosadskom sajmu, što pojedinačno, što u kolektivnim izložbama. Čvrsta saradnja potvrđena je i kroz podršku koju Italija pruža kao Zemlja partner i Zemlja prijatelj.

– To što je Italija Zemlja partner na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu možemo da podelimo na tri momenta. Prvi je jačanje prisustva Italije na Balkanu. Drugi je vezan za bezbednost prehrambenih proizvoda i to je sektor kome se zemlje Evropske unije posebno posvećuju, a mi vidimo mnoge prilike za saradnju sa Srbijom u ovom segmentu. Nama je cilj da investiramo u Balkan i u Srbiju i da jačamo saradnju u poljoprivrednom sektoru - rekao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

– Treći momenat zbog kojeg smo odlučili da budemo Zemlja partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je naša želja da dođe do dodatnog jačanja ekonomskih odnosa Srbije i Italije i nastavak B2B susreta koje smo prethodno organizovali na Biznis forumu na kojem se govorilo i o saradnji u poljoprivredi.

Italija će na sajmu nastupiti sa 21 izlagačem prenosi NSuživo.

- To su najvažnija preduzeća iz oblasti agrara, a pokrivaćemo 500 metara kvadratnih na štandovima. Samom svečanom otvaranju će prisustvovati naš ministar poljoprivrede Lolobriđida. Mi smo za učešće na Novosadskom sajmu odlučili da uključimo čitav sistem Italije. Organizovali smo i kulturni program koji će trajati tokom čitavog Poljoprivrednog sajma, a u tome nam je pomogao Italijanski institut za kulturu. Orkestar Taranta će nastupiti na Svečanom otvaranju dok će koncert održati 20. maja u Novom Sadu. Oni izvode tipičnu muziku i poseban ples. Biće tu i kinematografije, organizovaćemo kongres o italijanistici, spremili smo i pozorišne predstave i različite druge umetničke događaje. Siguran sam da ćemo na Sajmu dodatno ojačati odnose Srbije i Italije - istakao je Gori.

Ovo je inače treći put da je Italija Zemlja partner (2016. i 2019. godine), odnosno 2015. godine je bila Zemlja prijatelj.

- Pored toga što je jedan od glavnih partnera Srbije u procesu evropskih integracija, Italija je prema podacima iz janura ove godine treći najvažniji spoljnotrgovinski partner. Spoljnotrgovinska razmena je 2021. godine bila rekordnih 4,1 milijardu evra. U 2022. za prvih 7 meseci robna razmena je bila 2,74 milijarde evra. Mi se nadamo, s obzirom na to da je Italija već treći put Zemlja partner, jednom je bila i Zemlja prijatelj, da smo sigurno jednim delom i kroz aktivnosti na Poljoprivrenom sajmu, kroz ovu našu kuću pospešili privrednu razmenu - rekao je direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Povodom veka postojanja Novosadskog sajma u pripremi je monografija u kojoj je zabeleženo i prisustvo predstavnika italijanskog trgovinskog atašea, dr Benedetija, na izložbi održanoj od 14. do 17. aprila 1934. godine.

- Već sada imamo prijavljenih više od 1.100 izlagača na ovogodišnjem Sajmu, uz maksimalno ispunjen prostor, kako na otvorenom delu Sajmišta tako i u halama. Prema našim očekivanjima ovo neće biti i konačna brojka do početka održavanja Sajma, jer je interesovanje izuzetno. Pre nekoliko dana smo imali i susret sa Ambasadom Rumunije. Oni se posle desetak godina vraćaju sa šest kompanija. Direktni izlagači, prema dosadašnjim podacima stižu iz 25 zemalja i Srbije - istakao je Cvetković.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>