• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prskanjem uništili više stotina košnica u Inđiji: Pčelari strahuju od neodgovornih voćara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

To je ogroman gubitak za pčelare, jer godišnja dobit po jednoj košnici iznosi oko 300 evra, objašnjavaju stručnjaci

  • 2
Pomor pčela u Inđiji Foto: Udruženje pčelara Roj

Više od 300 košnica stradalo je prethodnih dana samo na jednom potezu kod Inđije, a za ovaj pomor pčela pčelari krive voćare koji su nepravilnom upotrebom insekticida doveli do ovakvog ishoda.

- To je tragedija za nas pčelare. Kolege su imale puna korita mrtvih pčela, strašno. Više je bilo pčela ispod košnica, nego u njima - priča za Telegraf Biznis Dejan Ćukalović, iz Udruženja pčelara "Roj" iz Inđije.

On objašnjava da u poslednjih dana u Vojvodini ima mnogo slučajeva trovanja pčela.

- Samo u Inđiji je stradalo oko 300 košnica. Znam kakva je to muka, meni se to desilo 2012. godine. Fitoinspektori su tada vršili analize i ispostavilo se da voćari prskaju drveće nepravilno, tada je pronađeno pet sredstava koja su zakonom zabranjena i otrovano je više od 1.000 košnica. To je naša muka za koju, izgleda, nema rešenja.

On objašnjava da je to ogroman gubitak za pčelare, jer godišnja dobit po jednoj košnici iznosi oko 300 evra. Voćari prskaju svoje voće ili nedozvoljenim insekticidima, ili dozvoljenim, ali u nedozvoljenim količinama, ili u nedozvoljeno vreme dana...

- Strogo je zabranjeno korišćenje insekticida u vreme cvetanja bilja, izuzev u karantinskim uslovima kada neka buba napadne voće, a tada prskanje odobrava sam ministar i najavljuje nekoliko dana ranije, da bi se pčelari spremili i sklonili pčele. U ovom periodu problem pravi uljana repica koja se zbog napada insekata ponovo prska - kaže Ćukalović.

On objašnjava da bensedin više ne možete da dobijete u apoteci bez recepta, ali zato litre otrova mogu da se kupe bez ikakve kontrole u poljoprivrednim apotekama.

- Postoje sredstva koja su zakonom dozvoljena za korišćenje u tom periodu i ona ne smetaju pčelama, ali su ona skuplja. Voćari ne razmišljaju o pčelama, nego o svom trošku i kao rezultat toga, stradaju košnice - zaključuje sagovornik Telegrafa.

Očuvanje pčelinjih društava od neadekvatne upotrebe sredstava za zaštitu bilja veliki je izazov za pčelare koji su od parnica protiv trovača digli ruke.

- Pokažete im mrtve pčele, a ne dobijete parnicu i još vam nalože da platite ogromne sudske troškove. Pčelari su odustali od pokretanja tužbi, nemaju smisla - kaže Ćukalović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    28. april 2023 | 17:55

    U okolini zrenjanina em što prskaju voće veći kradu košnice. Meni su ukrali pre 20 dana 12 košnica.

  • Vocar iz Maradika

    28. april 2023 | 18:02

    Na samo 1000 m od tih pčelara prskana uljana repica sa Califos Super(jak insekcitid) i Pictor u sred bela dana u punom cvetanju(puno pčela na cvetu) repice.Ovaj pčelar spominje voćare,koji nemaju nikakve veze sa uginulim pčelama. Da se malo razume u hemiska sredstva ne bi tako govorio...tj lupetao...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>