• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dragi (70) već pola veka gaji pčele i pravi najslađi med: Ovo je njegova tajna za uspeh i kvalitet

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre oko tri i po decenije Dragi je ušao u žižu medija kada ga je jedna televizija iz eks-Jugoslavije snimila sa pčelama na licu

  • 1
Dragi Radenković iz sela Stupnica Foto: Tomislav Stevanović

Pčelar u penziji Dragi Radenković iz leskovačkog sela Stupnica nešto više od pola veka gaji pčele na brdu "Del" iznad ovog sela, na obroncima Suve Planine.

Godinama zaljubljen u pčelarstvo, ovaj zanat nasledio je od svog oca pa mu nije bilo teško da svoju ljubimicu ćerku Violetu od malena uvede u ovaj lep hobi.

- Imamo preko stotinu košnica u ataru sela Stupnica, udaljene oko dvadesetak kilometara od Leskovca. Locirane su u netaknutoj prirodi bogate bagremovim rastinjem. Plasiramo prvoklasni med poznatim kupcima, a za kvalitet meda dobili smo više medalja na sajmovima u Beogradu, Skoplju i Novom Sadu - priča nam ovaj sedamdesetogodišnji Stupničanin, koji je više od polovine svog radnog veka proveo u leskovačkom JKP "Vodovod", na poslovima kvaliteta vodosnabdevanja.

Pre oko tri i po decenije Dragi Radenković je ušao u žižu srpske medijske javnosti kada ga je jedna televizija iz eks-Jugoslavije snimila sa pčelama na licu koje ga "obožavaju" i sa, tada malom, ćerkicom Violetom koja se igra kraj košnica.

Danas je njegova ćerka ugledni stomatolog u Nišu ali svaki vikend, praznik ili slobodni trenutak putem preko Zaplanja dođe u rodnu Stupnicu i odmah prione na posao kako bi pomogla ocu.

Mi smo ih zatekli na poslednjem Sajmu cveća i meda na leskovačkom Centralnom trgu gde je pomagala ocu na štandu a u isto vreme izložila i svoje saksijsko cveće koje je kako reče njena druga ljubav.

- Volim cveće. Odrasla sam igrajući se na velikoj livadi iznad "Jelenca", najlepšeg krajolika u leskovačkoj opštini. Tu sam srela i prve pčelice i podstakla oca da koju košnicu postavi na toj livadi - priča nam uz široki osmeh dr Violeta Radenković.

Prema našem saznanju, po nezvaničnoj oceni organizatora izložbe iz Turističke organizacije Leskovca, na Centralnom gradskom trgu najviše posećene štandove imali su doktorka Violeta i njen otac Dragi Radenković.

(Telegraf Biznis/T. Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pčelar

    9. maj 2023 | 13:12

    Pčele proizvode med, a on krade od njih i prodaje, jer je medar.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>