• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Retka bolest napada pšenicu posle 20 godina zatišja: Hrvatski poljoprivrednici u strahu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žuta rđa je zapravo je gljivica koja napada list pšenice, a prinosi će biti smanjeni za 30 odsto

  • 0
Pšenica, žito, Donjeck, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj se posle 20 godina opet pojavila bolest žute rđe koja napada žitna polja i uništava pšenicu, a poljoprivrednici kažu da se bolest širi poput požara i, kako se sada očekuje, smanjiće prinos za oko 30 odsto.

- Ja sam pre četiri dana tretirao, međutim to se proširilo u dva, tri dana strahovito. Kad prođete traktorom, traktor se žuti kao da ste ga prebojili ili bacili žutu prašinu - ispričao je za Dnevnik hrvatske Nove TV slavonski poljoprivrednik Ivan Mandić.

Sada je već potpuno sigurno da će prinos biti manji za oko 30 odsto. U slučaju da se bolest ne tretira, prinos bi mogao biti smanjen za 50 odsto.

Žuta rđa je zapravo je gljivica koja napada list pšenice. List je zadužen za davanje energije preko fotosinteze. Kada je list žut, on to ne može da radi, a kada nema energije nema ni ploda. Gljivici je pogodovala vlažna i topla zima, a za njeno tretiranje poljoprivrednici moraju puno da plate.

Osim što će pšenice biti manje, u Hrvatskoj joj cena pada. Hrvatska, inače, proizvodi pšenice tri puta više od sopstvenih potreba, a uzvoza će ove godine biti manje. Poljoprivrednici će od Ministarstva tražiti povoljne kredite zbog žute rđe. Kažu da ove godine neće propasti samo usevi već i malobrojna porodična gazdinstva.

- Šteta od ove bolesti su 20-30 odsto na usevima. Ona je 2014. bila zadnji put evidentirana u RH kada je zahvatila podravski deo Hrvatske sve do zapadnog Srema kada su štete bile baš ovolike, znači 20-30 posto. Verujemo da je velik broj poljoprivrednika zaštitio...- rekao je, između ostalog, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>