• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezapamćena suša u ovoj zemlji: Pogođeno 40 odsto južnog regiona, spremaju se za "pogoršanje"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uredba kojom će se subvencionisati poljoprivrednici, potpisana je 5. maja

  • 1
vinogradi u Portugalu Foto: Shutterstock

Portugalska ministarka poljoprivrede i hrane, Maria do Seu Antunes, potpisala je uredbu kojom se utrvrđuje da je suša pogodila 40 odsto južnog regiona zemlje, na osnovu čega će se aktivirati mere za podršku poljoprivrednicima, najavila je.

Prema njenim rečima, uredba je potpisana u petak, nakon što je Ministarstvo dobilo podatke od nacionalnog Meteorološkog zavoda (IPMA), u kojima se navodi da "u poslednja dva meseca nije bilo kiše", da su "tokom aprila bila tri toplotna talasa", a da su "prosečne i maksimalne temperature bile znatno iznad normalnih", preneo je Euroaktiv.

- Ovo nam omogućava da, zajedno sa Evropskom komisijom, konstatujemo da smo u sušnom periodu - rekla je Maria do Seu Antunes i dalje navela da su tehnički podaci omogućili potpisivanje uredbe o suši, što omogućava "aktiviranje skupa mera u okviru podrške poljoprivrednicima".

Maria do Seu Antunes je detaljno objasnila da ova pomoć može doći ili iz jedinstvenog zahteva strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) ili iz "drugog skupa mera" za koje se traži odobrenje Brisela, a od kojih je jedna da se neobrađena zemlja može koristiti za ispašu.

Portugalska ministarka poljoprivrede i hrane je navela da se "očekuje pogoršanje situacije" i da će je Ministarstvo "veoma pažljivo pratiti".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miko

    9. maj 2023 | 16:07

    Trebalo bi da poraze neki drugi posao,to ce se Jos izraženije ponavljati iz godine u godinu. Imaju dosta obale i mogu preci na podvodnu poljoprivredu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>