• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema mesta panici: Radi se na sprečavanju širenja afričke kuge svinja u Čačku i okolini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamenik gradonačelnika Čačka je objasnio koje su sve mere preduzete

  • 1
Afrička kuga svinja Foto: Shutterstock

- Kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, koja se pojavila u čačanskom mestu Mrčajevci, biće preduzete sve neophodne mere - izjavio je zamenik gradonačelnika Čačka, Vladan Milić, i dodao da će biti "izvršena eutanazija svih zaraženih jedinki".

- Bolest se vrlo lako širi i prenosi, tu je prvo preduzeta zabrana transporta svinja, kao i njihova trgovina, klanje, samo pod specijalnim uslovima i specijalnim dozvolama i, naravno, u domaćinstvu gde je zaraza otkrivena biće preduzete sve mere koje su po Zakonu o veterinarstvu donete. Tu će, takođe, ZOO higijena Veterinarskoj inspekciji pomoći da se to sprovede, biće uništene sve jedinke - kaže Milić.

Prema Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, docenta dr Miloša Petrovića, područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Mrčajevcima proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

To područje, pored Mrčajevaca, obuhvata i mesta Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru.

Dragoljub Simović, iz čačanskog sela Trnava gaji svinje za svoje potrebe, a pojava afričke kuge u susednim selima vidno ga je uznemirila.

- Uplašio sam se, koštale su me njih dve 90 kila, platio sam ih 43.000 dinara, 480 dinara sam kilogram plaćao, znači njih dve 90 kila, ukupno 43.000... Kako me ne bi bio strah da ih sad izgubim, a dao tolike novce - priča Simonović za Tanjug.

Afrička kuga spada u red opasnih, zaraznih bolesti, a glavni prenosioci su divlje svinje. Do zaraze najčešće dolazi transportom inficiranih životinja. Kako se navodi, za ovu bolest nema leka i u zavisnosti od kliničke slike - može se prepoznati po brojnim simptomima.

Prerađivači mesa i ugostitelji ističu da nema razloga za paniku, jer se meso koje dođe do kupca ili konzumenta obavezno pregleda.

- Mi imamo dve kontrole: prva je kontrola u klanici gde uzimamo robu, a druga je kontrola na terenu, gde dolaze Veterinarska i Republička inspekcija i kontrolišu papire i robu - rekao je Aco Popović, ugostitelj. Prema Rešenju Uprave za veterinu, područje čiji poluprečnik iznosi najmanje 10 kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Taj perimetar obuhvata mesta Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na teritoriji grada Čačka, a lovišta "Mrčajevci" i "Zapadna Morava Srbije Šume" koja se nalazi na teritoriji grada Čačka - proglašena su područjem visokog rizika od ove zarazne bolesti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    10. maj 2023 | 17:12

    Хвала на информацијама, да знамо кога да одеремо финансијски када се следећи пут отрујемо од меса ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>