• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

I pčelari "gledaju u nebo": Loše vreme u maju smanjiće prinose najcenjenijeg bagremovog meda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bagrem cveta u različito vreme u zavisnosti od nadmorske visine, pa za iole dobru bagremovu pašu ima još nade

  • 2
Bagrem Foto: Dragan Grujić

Zbog neuobičajeno niskih temperatura, jakog vetra i čestih kiša u skoro svim krajevima Srbije prinosi najcenjenijeg, bagremovog meda, biće manji.

Za koliko, znaće se ne kraju sezone, jer bagremovu pašu ipak može da spase selidba košnice u predele na višim nadmorskim vasinima gde bagrem još nije procvetao.

- Ovo je specifična godina za bagremovu pašu. Imamo kišni period u vreme cvetanja bagrema i prognoze meteorologa da će kiše potrajati desetak dana. To je loše za pčelare. Bagrem koji je ucvetao će propasti, a koji se još nije otvorio imaće usporeniji razvoj zbog hladnoće. Nadamo se lepom vremenu i da će pčelari moći da pronađu pristojnu bagremovu pašu - kaže dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacije Srbije.

Bagrem cveta u različito vreme u zavisnosti od nadmorske visine, pa za iole dobru bagremovu pašu ima još nade. Naročito za pčelare koji sele svoje košnice ali, dodaje Živadinović, oni treba da budu obazrivi u izboru lokacije na kojoj će spasavati ovogodišnju bagremovu pašu.

- Pčelari prethodno treba da uporede stanje bagrema na različitim nadmorskim visinama. Negde je bilo izmrzavanja bagrema u jako ranoj fazi, pa su se razvili sekundarni pupoljci koji će da daju cvet, ali pčele sa njih neće moći da sakupe dosta meda. Bilo je godina kada je i taj bagrem davao solidan prinos, ali se ne treba uzdati u to. Treba pronaći lokaciju gde nije bilo izmrzavanja i gde je bagrem u fazi razvoja u skladu sa nadmorskom visinom - rekao je Živadinović.

Pčelari u Mačvi su uočili da je i ovih dana, uprkos lošem vremenu bilo "unosa meda" u košnice.

- Da bi bagrem medio temperatura vazduha treba da bude oko 20 stepeni, ali su pčele, iako je hladnije i kišovito, čim se pojavilo malo sunca izlazile na pašu. Očekujemo lepše vreme i pošto ima još bagrema koji nije procvetao nadamo se da prinosi meda neće biti mnogo manji nego uobičajenih sezona kada su povoljne vremenske prilike - kaže pčelarka Radojka Dražić.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li da je na krovu Ušća raj za pčele

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>