• 15

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kažu da se ovde pravi najbolje maslinovo ulje na svetu: Kako vi da prepoznate koje je lažno?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako za naš portal objašnjava Pelin Omoroglu, oleolog vrlo je važno umeti prepoznati dobro maslinovo ulje

  • 15
Maslinovo ulje, Izmir Foto: Telegraf.rs

Maslina, simbol besmrtnosti, mudrosti i mira, vekovima je hranila živa bića svojim plodovima, obasjavala tamu svojim uljem i postala je neizostavni deo anadolske kuhinje svojim isceljenjem. Maslina nas sve okuplja i danas - ovu rečenicu smo čuli na putovanju u Izmir, prilikom posete prestonici masline, Urli.

Nije ni čudo onda što je baš ovde završila etiketa najboljeg ulja na svetu.

Turska je postala jedan od pet najvećih proizvođača maslina i maslinovog ulja u svetu. Ovo se delom može pripisati mediteranskoj klimi i anegdoti da je centralna Anadolija rodno mesto maslinovog drveta. Sa dubokim istorijskim, kulturnim i proizvodnim korenima, logično je da se turska kuhinja često gradi oko masline.

Ne samo turske, masline i maslinovo ulje postali su neizostavni sastojak u brojnim zemljama. U Srbiji, poslednjih godina, sve više se koristi, što, s druge strane stvara i sivo tržište pa često bude nekvalitetno čak i poznatim radnjama. Zbog toga smo se raspitivali kako prepoznati ono pravo.

Ključna područja uzgoja maslina su blizu obale, protežu se od Crnog mora do Egejskog mora, sežu dalje duž Mediterana i na istok u pravu Anadoliju. Širom sveta postoji oko 700 sorti maslina. Turska uzgaja između 50-80 različitih sorti, neke su namenjene za doručak, druge za upotrebu maslinovog ulja.

Za vrhunski kvalitet, kako pričaju sami proizvođači, zadužena je viševekovna tradicija bavljenja ovim zanatom. Inače, u Turskoj, prema grubim procenama, više od 500.000 porodica se bavi maslinama. Na jugu Turske, u Ajdinu, nalazi se srce maslinjaka i oko 25 miliona stabala. Tu je i Muzej istorije maslina i maslinovog ulja Oleatrijum u Kušadasiju.

Ono što je ekipu Telergaf Biznisa posebno zainteresovalo jeste što je dosta žena proizvođača maslina u ovom regionu (skoro 20 odsto). I to se uglavnom bave organskom proizvodnjom maslina.

Žene u sve većem broju proizvode maslinovo ulje

Kako za naš portal objašnjava Pelin Omoroglu, oleolog vrlo je važno umeti prepoznati dobro maslinovo ulje.

"Kupujte od domaćih proizvođača, ne iz supermarketa, kako živite u Srbiji, ne u Turskoj, lakše vam je da kupujete online direktno od proizvođača", navodi nam ona.

Daje nam verovatno i najbolji savet: "Slobodno kuvajte i pržite na maslinovom ulju, ono ne gori i ne, ne mora da bude ekstra devičansko", priča ona.

Pelin nas je ugostila u Muzeju maslinovog ulja Kostem, koji je najveći svetski muzejski kompleks maslinovog ulja, što je svedočanstvo o važnosti uzgoja maslina na Egejskom moru i poluostrvu Urla. Sledi striktno organsku i prirodnu poljoprivrednu politiku za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja.

Imali smo priliku da probamo i razna ulja na zanimljivoj degustaciji.

Kako znati je li čisto maslinovo ulje zaista čisto?

Kada ga izlijete, treba da bude baš tamnozelene boje, a kada ga probate, ukus mu treba biti jako oštar.  Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već može tokom godina poboljšati i zdravlje, pošto je prepuno zdravih masnoća, antioksidanasa i vitamina i znatno je manje prerađeno.

Ukoliko želite da posetite Izmir, sada imate i direktne letove. Er Srbija leti dva puta nedeljno, svake srede i subote, a oko uslova putovanja možete da se informišete i na zvaničnom sajtu Ambasade Republike Turske u Srbiji. A još detalja o ovom gradu čitajte u našim posebnim tekstovima OVDE i OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Atina

    16. maj 2023 | 19:31

    Spanija,Italija,Grcka ,Turska....svuda ima laznog ulja,kupovina ako znate proizvodjaca je jedino sigurna..za lek i salatu.Ovo je tipicna reklama i ne przite na maslinovom ulju posebno ne na devicanskom.Pecite u rerni i kad zavrsite pzacinite maslinovom uljem.Nema tog ulja koje je zdravo za przenje.

  • Max

    16. maj 2023 | 19:29

    Samo Krit

  • Džoni

    16. maj 2023 | 20:22

    Italija i Grčka...doduše zavisi od regije do regije,svi su manje više krenuli da fušare...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>