• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za američku kugu postoji vakcina, ali njeno dejstvo nije potvrđeno: Jedan je siguran način "lečenja"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedine merodavne mere za bezbedno eliminisanje jesu vatra, spaljivanje zaraženih društva, odnosno prvo gušenje i uništavanje zaraženog materijala

  • 1
Pčele Bees Foto-ilustracija: Shutterstock

Direktor Akademije za pčelarstvo i apiterapiju Milan Stevanović izjavio je danas da nije potvrđeno da će vakcina protiv američke kuge koja napada pčele, biti delotvorna i uspešna u sprečavanju njenog širenja.

On je za Tanjug rekao da medonosna pčela odnosno kranjska pčela, nije u smanjivanju i zaslugom pčelara se taj broj održava, uz određene poteškoće kako kroz trovanje, tako i kroz bolesti pčela.

Napominje da svetski apel koji kaže da se nestajanje pčela odnosi pre svega na divlje pčele, odnosno solitarne pčele koje obitavaju u prirodi i nisu metodosne, imaju istu ulogu kao i metodosne pčele, oprašivanja, ali nisu pod nadzorom čoveka i njihov broj se smanjuje upravo iz razloga pre svega zagađenja i upotrebe raznoraznih pesticida, koji njih ubijaju.

Stevanović kaže da vakcina nije klinički potvrđena i da ne postoje relevantni podaci da je ona delotvorna i efikasna u sprečavanju širenja američke kuge, već se zasniva na takozvanim mrtvim vakcinama koje su poznate još iz pedesetih godina prošlog veka.

Dodaje da po zakonu Republike Srbije, jedine merodavne mere za bezbedno eliminisanje jesu vatra, spaljivanje zaraženih društva, odnosno prvo gušenje i uništavanje zaraženog materijala voska, koštica, ramova pčela.

- Pčelari su skloni eksperimentima u nekim početnim fazama. To nije merilo i ne daje rezultate koje treba da da. Mere su takve, zakonom propisane i to je jedino što možemo da prihvatimo kao merodavno u efikasnom sprečavanju širenja američke kuge, za sad - rekao je on u izjavi za Tanjug.

(Telegraf Biznis)

Video: Jedini su sisari koji lete, vide ušima, oprašuju cveće, a nisu pčele: Pogodite ko su

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. maj 2023 | 18:10

    U jednoj kineskoj regiji pcela vise nema. Tamo svake godine ljudi rucno oprasuju cvetove vocki... Zamislite samo koji je to posao! Bez pcela nema hrane... Mada ako pitate Bilija napravice on sinteticku.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>