• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za godinu dana stradalo 45 traktorista: "Prevrnut traktor" na sajmu u Novom Sadu pokazaće koliko znači ram

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Agencija za bezbednost saobraćaja imaće niz aktivnosti, sa posebnim akcentom na traktoriste, kao ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju

  • 1
Traktor policija Foto-montaža: Tanjug/Zoran Žestić, Nikola Tomić

Traktoristi su prepoznati kao ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju, na osnovu procentualnog učešća u ukupnom broju nastradalih lica u saobraćaju. U toku prošle godine, u Srbiji je smrtno stradalo 45 traktorista. U poslednje tri godine u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori život su izgubile 164 osobe, a povređeno je 360 lica, saopštila je Agencija za bezbednosr saobraćaja.

- U Srbiji ima preko 400.000 traktora, a preko 100.000 njih nema zaštitnu kabinu ili ram. Sa ciljem smanjenja posledica saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktoristi, Agencija za bezbednost saobraćaja je krajem prošle godine raspisala javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova. Projekat izrade zaštitnih ramova finansira Vlada Republike Srbije, a u tu svrhu Ministarstvo građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture opredelilo je 125 miliona dinara za proizvodnju preko 4.600 zaštitnih ramova za najzastupljenije tipove traktora. Procedura za dobijanje besplatnog zaštitnog rama je maksimalno pojednostavljena i podela ramova je u toku - podsećaju u Agenciji.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu Agencija za bezbednost saobraćaja imaće svoj štand i u Auli sajma izložiti „prevrnut traktor“ sa ugrađenim zaštitnim ramom.

- Cilj postavke „prevrnutog traktora“ je da traktoriste podsetimo na ulogu i značaj zaštitnog rama u slučaju eventualne saobraćajne nezgode kao i da podsetimo na akciju koja je u toku, a to je podela besplatnih ramova. Pozivamo sve vlasnike traktora bez kabine ili rama da apliciraju i da ugradnjom besplatnog rama povećaju sopstvenu bezbednost - poručuje Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Branko Stamatović Foto: Marko Jovanović

Na ovogodišnjem jubilarnom poljoprivrednom sajmu, Agencija će održati preventivno-edukativnu tribinu na kojoj će biti reči o tehničkoj ispravnosti traktora, svetlosnoj signalizaciji, kao i o značaju korišćenja zaštitnog rama. Učesnici će imati priliku da dobiju traktorske ramove, a u cilju veće bezbednosti, traktoristima će biti podeljene i retro-reflektujuće table za spora vozila, rotaciona svetla i retro-reflektujući prsluci, koji doprinose njihovoj većoj vidljivosti i uočavanju od strane ostalih učesnika u saobraćaju.

Svakodnevno će biti organizovane i preventivno-edukativne aktivnosti za ostale kategorije učesnike u saobraćaju.

U okviru dečijeg kutka, Pažljivko će se družiti sa najmlađim posetiocima, a roditelji će dobiti korisne savete o bezbednoj upotrebi dečijih auto-sedišta. Mladi će imati priliku da isprobaju pijane naočare, sa starijima će se razgovarati o povećanoj pažnji i vidljivosti za druge učesnike, dok će se vozačima dvotočkaša skrenuti pažnja na korišćenje zaštitne opreme i poštovanje saobraćajnih propisa.

Za sve posetioce sajma pripremljeni su promotivno-edukativni materijali i vredni pokloni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    19. maj 2023 | 23:14

    Eto zasto su blokirali ulice traktorima, plasidu se prevrtanja kad rade

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>