• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radenko na svojoj farmi tovi bikove šampione: Posle Mališe i Veliše, Jablan postao prvak

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je sa tek dve godine postao šampion, Jablan na farmi nema poseban tretman osim što je miljenik ukućana zbog svoje lepote

  • 1
Bik Foto: Dragan Grujić

Na najvećoj nacionalnoj izložbi stoke na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Radenko Jeremić iz Salaša Crnobarskog u Mačvi opet je izložio bika grdosiju. Tek dve godine star Jablan je zvezda Sajma sa svojih 1.110 kilograma i on je treći šampion sa Radenkove farme u poslednje četiri godine.

Bik Mališa sa težinom od 1.710 bio je atrakcija Novosadskog sajma 2019. godine, a lane Veliša od 1.700 kilograma. Radenko je tako postao nepobediv i specijalna sajamska priznanja smeše mu se bar naredne dve godine jer Jablan ima sve predispozicije da težinom nadmaši Mališu i Velišu.

Ponosni domaćin priča da je Jablana kao tele izabrao da tovi do rekordne težine i veruje da nije pogrešio.

- Biram tele koje odskače od ostalih po strukturi tela, gledam prednji i zadnji kraj, mora da bude lepo, da ima malu glavu i lepe rogove. Kad je sve to idealno, onda nema greške i tako se postaje šampion Sajma. Jablan je pre mesec dana napunio dve godine i već je teži od tone, a sa četiri, koliko su imali Mališa i Veliša kada su postali šampioni garantovano će biti teži od njih - kaže Radenko.

Iako je sa tek dve godine postao šampion, Jablan na farmi nema poseban tretman osim što je miljenik ukućana zbog svoje lepote. Jede istu hranu kao ostali bikovi u tovu, ali s obzirom da malo brže napreduje od ostalih Radenko procenjuje da ima bolji apetit i da dnevno pojedne bar 10 do 12 kilograma koncentrata sa miksovanom hranom i oko 9 kilograma sena.

- Neću sada da ga prodajem. Zdrav je, napredan i sigurno će na farmi ostati bar još četiri godine. Sa šest-sedam godina noge stradaju i ne mogu više da nose ogromnu težinu. Zbog toga su se razboleli Mališa i Veliša i morali su da da završe u klanici. Kada sam ih prodao svi ukućani su bili mnogo tužni jer smo ih doživljavali kao kućne ljubimce - priča Radenko.

Vredni domaćin na svojoj farmi godišnje utovi oko 400 bikova. Zbog njih Radenko sa sinovima Draganom i Tomom obrađuje oko 50 hektara svoje i zemlje koju uzima pod zakup, a osim njih na farmi pomažu i supruga, snahe i unučad.

(Telegraf Biznis)

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: "Srećko" je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>