• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grdosija Jablan zvezda Poljoprivrednog sajma: Težak blizu 2 tone, dnevno pojede između 5 i 9 kilograma sena

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jablan je treći šampion po težini na Radenkovoj farmi, pre četiri godine imao je Mališu, a pretprošle Velišu

  • 1
bikovi Foto: Telegraf.rs

Najveća atrakcije velike izložbe stoke na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, koji je danas otvoren, kao i prošle godine je bik Jablan, grdosija sa farme Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog kod Bogatića. Iako je pre mesec dana napunio tri godine težak je fantastičnih 1620 kilograma!

- Lane je imao nešto malo preko tone, tačno 1110 kilograma. Eto, za godinu je nabacio polovinu svoje kilaže. Ja sam zadovoljan što imam još jednog šampiona - kaže ponosni vlasnik Radenko.

Jablan je treći šampion po težini na Radenkovoj farmi, pa je već pet godina bez premca na sajmu. Pre četiri godine imao je Mališu, a pretprošle Velišu, koji su mu doneli specijalna sajamska priznanja.

bikovi Jablan na sajmu Foto: Telegraf.rs

- Mališa je sa četiri godine imao 1710 kilograma, a Veliša 1700. Jablanu sa tri godine malo nedostaje do ove kilaže, pa će dogodine biti veća grdosija od obojice. Ima dobar apetit, dnevno pojede između 5 i 9 kilograma sena i najmanje 10 kilograma koncentrata - nastavlja Radenko.

Sa svoje farme na sajam je Radenko doveo još jednog aduta za budućeg šampiona. Rekorderu Jabalnu društvo na štandu pravi malo mlađi i lakši na vagi Beliša koji je težak 1360 kilograma kome Radenko predviđa da će da bude četvrti rekorder sa njegove farme.

bikovi Budući šampion Beliša Foto: Telegraf.rs

Vredni farmer koji se godinama bavi tovom junadi otkrio je da šampione nepogrešivo prepoznaje zahvaljujući iskustvu. Kod teladi koje stavlja u tov procenjuje strukturu tela, odmerava im prednji i zadnji kraj, a pošto planira da ih izlaže na sajmu kriterijumi su i lepota glave i rogova.

Radenko svoje šampione prodaje tek kada noge više ne mogu da podnesu ogromnu težinu. Tako su Mališa i Veliša završili u klanici kada su napunili šest godina i tada su svi ukućani, a naročito unučad, bili najtužniji zbog rastanka jer su ih zavoleli kao kućne ljubimce.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>