• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Angolska kafa se prirodno obrađuje i suši na suncu: Srpski privrednici upoznati sa čuvenom robustom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe

  • 0
kafa i limun

Foto:Shutterstock

Srpskim privrednicima predstavljena je angolska kafa, čiji proces proizvodnje u toj zemlji datira iz 19 veka.

Upoznavanje sa ovom kafom organizovala je Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Angole, a prisustvovali su ključni akteri Srbije koji posluju u industriji kafe - uvoznici, distibuteri i privrednici koji kafu koriste u svojoj proizvodnji.

Posle Dubaija, Kaira, Tel Aviva, Ho Ši Mina i Tokija, Nacionalni institut za kafu Angole predstavio je srpskim privrednicima proces proizvodnje angolske kafe.

Sedamdesetih godina prošlog veka Angola je bila treći najveći proizvođač kafe na svetu, poznata po visokom kvalitetu zrna. Tada je zemlja proizvodila milion vreća kafe godišnje i izvozila najveći deo.

Međutim, tridesetogodišnji građanski rat naneo je veliku štetu narodu i ekonomiji zemlje. Više od četiri miliona raseljenih ljudi pokušava da se vrati u svoje domove, pa se sve više radi na obnavljanju uslova za život u ruralnim sredinama, a deo toga je i pokretanje inicijativa za obnovu uzgoja kafe.

Industrijom kafe u Angoli nekada su dominirale velike plantaže kafe koje su proizvodile oko sedamdeset posto godišnjeg roda u zemlji. Ove velike farme kafe uključivale su postrojenja za preradu kafe i njima su prvenstveno upravljali portugalski kolonijalisti.

Mnoge velike plantaže kafe u Angoli su nacionalizovane devedesetih godina nakon što je zemlja stekla nezavisnost, a novim menadžerima farmi nedostajala je stručnost prethodnih menadžera, pa je većina njih ubrzo propala.

Angola je poznata po svojoj izuzetnoj i retkoj vrsti Robusta kafe koja pruža prijatan, prilično neutralan ukus u šoljici. Angola je najpoznatija po četiri vrste robuste - Amboim, Ambriz, Kazengo i Kabinda. Amboim robusta je lako najpopularnija i najvrednija po ukusu i ceni.

Angolska kafa je najpoznatija po svom glatkom, ali slatkom ukusu. Ovaj ukus se postiže bez mešanja, što je retkost za robustu. Sa ovim neverovatnim, prirodnim ukusom, nije ni čudo što se mnogi iznova zaljubljuju u kafu iz Angole. Za ljubitelje kafe, ovaj lagani ukus je idealan za upotrebu u bilo kom napitku od kafe.

Većina robuste u Angoli se obrađuje prirodno i suši na suncu, a skidanje gornjeg sloja se dešava kasnije u procesu. Većina angolskih farmera prodaje kafu terenskim agentima lokalnih izvoznih kompanija ili drugim trgovcima.

(Telegraf Biznis)

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>