• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pčelar očajan poručuje da je ovo za zatvor: Ubijene brojne pčele zbog voća kod Vlasotinca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godišnja dobit po jednoj košnici iznosi oko 300 evra, objašnjavaju stručnjaci

  • 4
Uzgajanje pčela, pčele, pčelarstvo

Foto: Pixabay

Iako pčelari iz godine u godinu upozoravaju voćare i ratare da je zabranjena upotreba sredstava za zaštitu bilja tokom aktivnosti pčela, jer su otrovni za njih u vreme cvetanja voća, svako malo se pojavi slika gomile mrtvih pčela koje je ubila baš ova loša praksa.

Isti scenario ubio je veliki broj pčela u okolini Vlasotinca, a očajni pčelar podelio je na Tviteru svoju nesreću.

- Okolina Vlasotinca. Ovo je za zatvor - napisao je on.

Na njegov post mnogi nisu ostali nemi, pa se u komentarima može pronaći pregršt osuda za nesavesne ratare i voćare.

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, dovodi i do smanjenja prisustva pčela u voćnjaku, što može da dovodi do lošeg oprašivanja pri čemu se smanjuje prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.

Poljoprivrednici znaju da zakon zabranjuje primenu sredstava za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele u toku cvetanja (pogotovo insekticida), u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče, ni rano ujutru. Preporuka je da se ostala sredstva za zaštitu bilja primenjuju kasno uveče ili noću.

Nedavno je više od 300 košnica stradalo samo na jednom potezu kod Inđije, a za ovaj pomor pčela pčelari krive voćare koji su nepravilnom upotrebom insekticida doveli do ovakvog ishoda.

Ovakvi incidenti predstavljaju ogroman gubitak za pčelare, jer godišnja dobit po jednoj košnici iznosi oko 300 evra, objašnjavaju stručnjaci.

(Telegraf Biznis)

Video: Pojavio se pčelinjak na Novom Beogradu na drvetu: Građani iznenađeni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nasa realnost

    23. maj 2023 | 14:50

    Da je neki pas lutalica pretucen ili nedajboze ubijen komentari bi se usijali od dusebriznika I ljubitelja zivotinja...a za pcele I pcelare niko ne mari...

  • teorija zavere

    23. maj 2023 | 15:31

    I zašto država ne radi svoj posao? Lako je utvrditi ko je prskao voće. 300 košnica puta 300 evra je 90.000 evra. Na tu sumu treba dodati troškove formiranja novih 300 košnica i onda lepo celu sumu podeliti na voćare koji su otrovali pčele. Budite sigurni da posle takve kazne nikada više ne bi prskali kada se ne sme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>