• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fotografije tradicionalnog sušenja pirinča su nešto najmagičnije što ćete danas videti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sušenje počinje veoma rano ujutru, oko tri sata i radi se oko 8 sati dnevno, tako da se ova vežba završava do 12 časova

  • 0
Zrna pirinča u Bangladešu Foto: Bipul Ahmed/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Sušenje zrna pirinča jedan je od najvažnijih koraka pre slanja pirinča u mlin. Sušenje smanjuje nivo vlage u zrnu na bezbednu meru koja je pogodna za skladištenje. I dok se najčešće obavlja mašinski, u nekim selima još se neguje tradicionalno sušenje na suncu.

Kada se bere, pirinač se sastoji od 20 do 30 odsto vlage i visoka vlažnost u zrnu može uništiti celu berbu, ili podstaći razvoj plesni i povećati verovatnoću napada od štetočina.

Dakle, veoma je važno da se zrno pirinča osuši u roku od 24 sata nakon što ubere usev sa polja. Kašnjenje u sušenju, nepotpuno sušenje ili neefikasno sušenje će smanjiti kvalitet zrna i rezultirati gubicima.

Danas se koristi nekoliko metoda sušenja. Dok je u većini slučajeva mehaničko, u nekim selima sušenje se i dalje obavlja ručno. Sušenje počinje veoma rano ujutru, oko tri sata i radi se oko 8 sati dnevno, tako da se ova vežba završava do 12 časova.

Zrna pirinča se peru vrelom parom koja pomaže da se unutrašnja vlaga smanji na nominalni nivo. Odmah nakon ovog procesa, pirinač se nosi na sušenje na prostirku koja se koristi u sušenju malih do srednjih količina.

Ovaj posao je izuzetno težak jer zrno pirinča ne sme da se pregreje, u suprotnom puca i gubi se na kvaliktetu. Stoga radnici, stalno prevrću, okreću i mešaju brda pirinča kako bi se svako zrno ravnomerno osušilo.

(Telegraf Biznis)

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>