• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na policama u Hrvatskoj nedostaje osnovna namirnica: Hoće li ih to koštati dobre sezone?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci tvrde da će se situacija rešiti za 15 dana

  • 0
Potrošačka korpa Foto: Shutterstock

Hrvatsko stanovništvo ovih dana susreće se sa polupraznim, a sve češće i praznim gajbicama krompira u samoposlugama piše Poslovni.hr.

Kako priča Damir Mesarić, proizvođač ove poljoprivredne kulture iz Belice, jedan od glavnih problema je i sve manji broj samih proizvođača.

- Uz već poznate probleme sa većim cenama repromaterijala suočeni smo i sa manjkom proizvodnje, a i sve je manje proizvođača koji se uopšte žele baviti uzgojem krompira. Bolesti je sve više, tretiranja su sve jača, a s tim se problemom suočava i cela Evropa. Mi smo godinama upozoravali na dampinške cene i kako će to konačno dovesti do sve manjeg broja proizvođača i eto sada se to i dogodilo - priča Mesarić.

Trenutna nestašica posledica je suše koja je prošlogodišnji rod prepolovila kod većine proizvođača.

- Rod je bio manji za 50-60 posto, barem kod nas u Međimurju i to zbog elementarnih nepogoda. Kroz 15 dana taj problem će biti rešen, kreće vađenje krompira, i kod nas u Međimurju, a potom i u Istri tako da očekujemo normalizaciju tržišta ubrzo. Nema straha ni za potrošnju u turističkoj sezoni, sve će to biti sređeno - najavio je Mesarić i kaže kako ovo malo krompira što ima na policama nije uvezeno iz evropskih zemalja, već verovatno iz Egipta ili sa Kipra.

krompir Foto: Pixabay

Radije izvoze, nego što plasiraju na domaće tržište

Postavlja se i pitanje kako će nestašica uticati na formiranje cena. Mesarić tvrdi da će to jedino zavisiti od tržišta - "ako bude potražnje, rašće mu i cena".

- Lekovi za biljke su tri puta skuplji, a tu su i više cene repromaterijala. Neki preparati koje morate koristiti su suludo skupi, a uz to morate voditi računa i o okolini jer Evropa to traži. Sve će to dovesti do dodatnog pada proizvodnje - smatra poljoprivrednik.

Računica proizvodnje je ove godine prešla granicu od jednog evra, zbog čega mnogi odustaju od proizvodnje ili se okreću izvozu.

- Nekad je to bila jedna od osnovnih kultura kod nas, a danas je jedna od najskupljih poljoprivrednih proizvodnji. Mi smo naš krompir najviše izvezli u Mađarsku, a i slovensko tržište dosta traži. Tako je to kad naši majstori uvoze, a nama domaćim proizvođačima spuštaju cenu pa moraš da tražiš drugo tržište i priliku. To se u Hrvatskoj dogodilo i sa svinjogojstvom. Iako se poljoprivredna proizvodnja kod nas podstiče, tržište i trgovci ruše cene i na kraju proizvođači ne mogu ni da spoje kraj s krajem - objašnjava Mesarić.

Uprkos vremenskim neprilikama, za sada u ovom kraju nema posledica po rod.

- Najgore su letnje vrućine za krompir, to je kultura kojoj najviše smeta toplotni udar. Morate ga hladiti, zalivati noću, pa onda na to dolaze i razne bolesti.. sve to utiče na konačni plod - zaključuje poljoprivrednik.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>