• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekstremno visoke temperature pustoše useve i farme u Kini: Ugrožen i najveći region pirinča u zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednjih dana u vestima dominiraju izveštaji o životinjama koje su stradale usled ekstremnih vremenskih uslova

  • 0
braon pirinač, pirinač Foto: Shutterstock

Delovi Kine součavaju se sa ekstremno visokim temperaturama i obilnim kišama koje prete usevima i životinjama, podižući zabrinutost o bezednosti hrane u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Svinje, zečevi i ribe uginule su usled rastućih temperatura, dok su polja pšenice u centralnoj delu zemlje poplavljene usled najobilnijih padavina u protekloj deceniji.

U međuvremenu, zvaničnici se brinu da će suša pogoditi i basen Jangcekjang reke, glavnog regiona za uzgoj pirinča u Kini.

Tokom prethodnih dana temperatura ide i do iznad 40 stepeni.

Podsetimo, uveliko se govori u povratku El Ninja, a Telegraf Biznis pričao je i kakva bi ta prirodna pojava mogla da utiče na vašu jutarnju kafu.

- Za Kinu, događaj El Ninjo će lako dovesti do porasta klimatske neizveznosti u basenu Jangcekjang, izazivajući poplave na jugu i sušu na severu i hladna leta na severoistoku - rekao je Šeng Ksia, glavni poljoprivredni analitičar.

Stotine životinja uginulo

Poslednjih dana u vestima dominiraju izveštaji o životinjama koje su stradale usled ekstremnih vremenskih uslova.

Kako prenosi Cnn na farmi u istočnoj proviniciji Jiangsu, stotine svinja uginulo je ove nedelje usled iznenadnog prekida struje tokom noći.

Toplotni talas okrivljen je i za pomor velikog broja uzgajanih šarana, koji žive u poljima pirinča u jugozapadnom regionu Guangsija.

Obilne padavine poplavile su  u poslednjoj nedelji maja pšenična polja u Henanu, centralnoj provinciji koja čini četvrtinu kineske proizvodnje, samo nekoliko dana pre žetve.

Uništeni usev je činio 20 odsto prinosa nekih farmera tokom cele godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Aukcija ribe na đerbanskom marketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>