• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lane 450, a ove godine im nude samo 200 dinara: Malinari opet strahuju od niske otkupne cene

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Malina je dobro rodila, ali su nepovoljne vremenske prilike uticale na slabiji kvalitet

  • 10
maline

Foto: Shutterstock

Prve maline se od juče beru u mačvanskom kraju gde su otvorena i otkupna mesta, a simobolične količine tek zrelog "venog zlata" se primaju bez poznate otkupne cene. Ovih dana se samo podbiraju prvi zreli plodovi, a prava velika berba bi, najavljuju, trebalo da krene za nekoliko dana.

- Malina je dobro rodila, ali su nepovoljne vremenske prilike uticale na slabiji kvalitet. Zbog čestih i obilnih kiša već sada ima buđavih plodova. Najavljuje se dosta kišnih dana do kraja meseca i to će se još više odraziti na kvalitet - kaže proizvođač iz Bogatića.

Malinari strahuju i od niske otkupne cene. Obeshrabrila ih je objava beogradske hladnjače "Lukowa" da će na dva otkupna mesta u Šapcu i Dragincu kilogram malina plaćati 200 dinara sa porezom, što su i potvrdili za Telegraf Biznis.

- To je sramotno niska cena i ne znam od koga će je kupiti tako jeftino. Mislim da je to samo"probni balon" pred početak pune berbe u Mačvi gde malina prvo dozreva. Nas je, na sreću, obišao grad, za razliku od Zapadne Srbije gde će rod biti manji i ja verujem da će cena biti 300 dinara i da će rasti kako berba bude odmicala jer maline neće biti dovoljno - optimista je proizvođač iz okoline Šapca.

Maline, voće

Foto: Pixabay

Poznavaoci prilika, međutim, nemaju dobre prognoze za malinare i ističu da bi cena od 200 dinara za kilogram mogla da bude maksimalna po kojoj će se prodavati ovogodišnji rod.

- Malina koja je prošle godine otkupljivana po 600 dinara, izvozi se po 260 do 280 dinara. Hladnjače su poslovale sa velikim gubicima, neke su i zatvorene, a velike količine prošlogodišnjeg roda još nisu isplaćene proizvođačima. Kada se sve uzme u obzir teško da otkupna cena može da bude viša od 200 dinara - naveo je naš izvor.

Kako je najavila ministarka, sutra se nastavljaju pregovori za malinarima. 

(Telegraf Biznis)

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    6. jun 2023 | 22:20

    To da se izvozi po dvesta i nesto dinara je zesca laz!

  • A. P

    6. jun 2023 | 21:40

    Za nisku cenu malina, uticale su obilne padavine, i proslo godisnji rod hladnjacari nisu u celosti prodali.

  • Srbin

    6. jun 2023 | 23:17

    Ko su macvani da oni postavljaju cenu maline, neka gaje svinje i lubenice a nek se ostave maline. pravi malinari su u zapadnoj Srbiji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>