• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan sigurnosti hrane: Najmlađi u "komšiluku" sve više jedu avokado i čia semenke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživače je pomalo iznenadilo i što majke deci daju slaninu - ne zato što nije dobra - već zato što to nisu očekivali

  • 0
dete, hrana Foto: Shutterstock

Dana 7. juna obeležava se Svetski dan sigurnosti hrane, a naše komšije su u to ime sprovele zanimljivo nacionalno istraživanje na temu toga šta jedu najmlađi građani Hrvatske.

Oko 80% majki u Hrvatskoj doji svoju decu, dok su kod starijih mališana - osim tradicionalnih obroka, u jelovniku sve više namirnice poput avokada, čia semenki i badema, pokazali su rezultati prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika dece, piše Poslovni dnevnik.

Istraživanje je rađeno tako što su se deca delila u tri grupe, prema uzrasta, a gornja granica bila je 9 godina.

Dobijeni rezultati su svakako veoma pozitivni, budući da se ishrana dece danas, nažalost, mahom bazira na industrijskoj hrani, odnosno na ultra-prerađenim namirnicama o kojima smo i pisali nedavno.

Studija koju je organizovala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, zajedno sa partnerima, nosi naziv: "Šta se nalazi na tanjirima naših najmlađih?".

Prvu grupu u istraživanju činile su bebe, drugu grupu deca uzrasta od 1 do 5 godina, a treću grupu deca koja imaju između 6 i 9 godina. Osim majčinog mleka, majke deci kasnije daju vodu i čajeve, ali kako dete odrasta - sve više uvode ceđene sokove.

Kada je reč o hrani, u početku im najviše daju šargarepu, tikvice, jabuke i batat, dok su u preostalim dvema grupama najzastupljeniji krompir, testenina i beli hleb.

Ipak, zaključak je da su majke voljne da deci spremaju obroke kod kuće, što se svakako ocenjuje kao pozitivno. Istraživače je pomalo iznenadilo i što majke deci daju slaninu - ne zato što nije dobra - već zato što to nisu očekivali. Opet, na meniju je i čuvena palenta, griz...

Segment gde ima "prostora za poboljšanje" kada je reč o ishrani dece, tiče se uvođenja više plave ribe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>