• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ne pamtim ovako nevreme za svog života": Pričinjena ogromna šteta na usevima širom zemlje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Formirana komisija za procenu štete na usevima

  • 3
mačva, nevreme Foto: D. Grujić

Strahovito nevreme koje je sinoć oko 19 časova pogodilo Mačvu pričinilo je ogromnu štetu na poljoprivrednim usevima u mestu Uzveće u opštini Bogatić.

Grad veličine oraha je, prema svedočenju meštana, tukao neprekidno oko 50 minuta. Sa zemljom su sravnjeni usevi na njivama, povrtnjaci i malinjaci u kojima je pre dva dana počela berba.

- Ne pamtim ovako nevreme za svog života. Bilo je godina kada je padao grad, ali ovako jako i dugo nikada do sada - kaže Milić Dejanić.

Gradonosni oblak koji je preko Srema stigao iz pravca Fruške Gore nisu uspele potpuno da razbiju ni protivgradne rakete.

- Ispaljene su sve protivgradne rakete sa osam automatskih lansirnih stanica koje pokrivaju opštinu Bogatić. Prema informacijama koje smo dobili od radarskog centra u Valjevu na oblak je pucano više od 50 puta - rekao je Zlatko Lacković iz opštinske uprave u Bogatiću.

Vladimir Dejanić je obišao njivu na kojoj je ovog proleća zasadio duvan. Veliku propast posmatrao je sa puta jer u njivu natopljenu vodom nije mogao da uđe ni u čizmama.

- Dan ranije sam špartao njivu. Duvan je porastao, imao je pet - šest liski veličine dlana. Grad je sve isekao. Ostaje da se nadam da će iz srca poterati neku novu - priča Dejanić.

Uz grad na selo se sručila ogromna količina kiše, pa su na njivama ostala jezera pa poljoprivrednici motorima i pumpama crpe vodu sa njiva da biljke ne bi istrulile.

U delu sela tokom noći i danas nije bilo struje zbog udara groma u dalekovod i ošćtećenja u trafostanici.

U Bogatiću je danas održana vanredna sednica Štaba za vanredne situacija, na kojoj je formirana komisija za procenu štete na usevima.

- Članovi komisije su od danas dostupni poljoprivrednicima da mogu prijaviti šteti koja će se od ponedeljka procenjivati na licu mesta - rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>