• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održan drugi MAXI Nacionalni festival hrane u organizaciji kompanije Delez Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Domaći poljoprivrednici predstavili 35 kultura voća i povrća

  • 0
Maxi Nacionalni festival hrane Foto: Promo/ ANDREJ NIHIL X SIROVO

Dobavljači koji su učestvovali na manifestaciji godišnje proizvedu i isporuče 40.000 tona voća i povrća za Maxi kupce.

Drugi Maxi Nacionalni festival hrane, održan na Beogradskom sajmu u organizaciji trgovinskog lanca Delez, okupio je desetine domaćih proizvođača voća i povrća koji su predstavili 35 različitinih kultura koje uspešno uzgajaju i plasiraju na srpsko tržište. Ovom prilikom, gosti Festivala imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatim asortimanom kvalitetnog voća i povrća koje se svakodnevno može naći na rafovima Maxi pijaca širom zemlje, kao i sa porodicama koje ih proizvode.

Kompanija Delez Srbija strateški je posvećena kontinuiranom unapređivanju saradnje sa domaćim proizvođačima smatrajući to najboljim putem za osiguravanje kvalitetnih i svežih proizvoda za svoje kupce, kao i pružanju podrške malim lokalnim proizvođačima sa ciljem podsticaja razvoja domaće privrede.

Proizvođači iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije, koji su se okupili ovim povodom godišnje proizvedu i isporuče oko 40.000 tona svojih proizvoda. Zahvaljujući njima Maxi pijace snabdevene su uvek svežim i kvalitetnim voćem i povrćem proizvedenim u našoj zemlji.

Maxi Nacionalni festival hrane Foto: Promo/ ANDREJ NIHIL X SIROVO

Generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr zahvalio se svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje. On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.

-Danas smo okupili ljude koji su zaslužni za proizvodnju najboljeg voća i povrća, ali i naše partnere sa Poljoprivrednog i Fakulteta za veterinarsku medicinu sa kojima kontinuirano radimo na podizanju nivoa kvaliteta proizvoda. Građani Srbije će od ovog leta samo na MAXI pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom "Bez ostataka pesticida" i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje - istakao je Jan-Vilem u uvodnom obraćanju na otvaranju Festivala.

Drugi Maxi nacionalni festival hrane posebnu pažnju posvetio je saradnji sa lokalnim agregatorima – kompanijama koje povezuju trgovinski lanac i male proizvođače. Na panelu "Maxi agregatori" učesnici su naglasili izuzetan značaj ovog koncepta, ali i brojne benefite koje u njegovim okvirima ostvaruju lokalni poljoprivrednici. Zaključeno je da je korist višestruka, jer udruženi mali domaći proizvođači dobijaju jasan putokaz za primenu standarda kvaliteta i bezbednosti zahvaljujući kojima mogu lakše da plasiraju svoju robu. To direktno utiče na njihovu konkurentnost i na evropskim tržištima, a čini i snažan podsticaj domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih zajednica.

Maxi Nacionalni festival hrane Foto: Promo/ ANDREJ NIHIL X SIROVO

Marija Ignjatović, suvlasnica i direktorka "Novitas konsalta" kaže da je saradnja sa Delezom, najvećim trgovinskim lancem u zemlji, puno pomogla razvoju njene kompanije.

-Od 2015. godine rastemo zajedno. Na početku smo imali dva proizvoda, a zahvaljujući saradnji i podršci Deleza stigli smo do sadašnjih 12. Broj naših zaposlenih danas je neuporedivo veći nego na početku. Izuzetno smo zadovoljni što smo dobavljač ovom trgovinskom lancu i što je naš trud i doprinos održivom poslovanju prepoznat i nagrađen - kaže Marija Ignjatović.

Drugi Maxi Nacionalni festival hrane preneo je poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje.

Ukusno voće i povrće proizvedeno u Srbiji našlo se i u kuhinji svetski poznatog kuvara i TV zvezde Rudolfa van Vina, koji je bio specijalni gost ovogodišnjeg Maxi Nacionalnog festivala hrane. Svoje kulinarsko umeće on je demonstrirao koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>