• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog afričke kuge svinja u Semberiji oprezni i stočari u Mačvi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova zaraza je prvi put potvrđena i u susednoj Hrvatskoj

  • 0
Agro - afrička kuga svinje u Semberiji oprez i u Mačvi Foto: Dragan Grujić - Mačva Press

Nakon što je na devet poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji, na području Bijeljine, potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, iz opštinske uprave u Bogatiću stočare su upozorili na opasnost širenja ove zarazne bolesti u Mačvi.

Upozorenje je upućeno sa razlogom, jer su Bogatić i Bijeljina pograične opštine koje deli samo reka Drina, a pojedini poljoprivrednici iz pograničnog mesta Badovinci u Mačvi imaju svinje na imanjima u Semberiji koja katastarski pripadaju opštini Bogatić.

Stočari u Mačvi su upozoreni na simptome zaražavanja životinja kao što su povišena temperaura, crvenilo kože (najčešće po njušci, ušima, repu, nogama, stomaku i slabinama), nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje i dijareja.

- Apelujemo na sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Bogatić da prijave nadležnoj veterinarskoj stanici svaki simptoma zaražavanja virusom afričke kuge ukoliko se pojave i obavezno da prijave svako uginuće svinja bilo koje kategorije - navedeno je u saopštenju opštinske uprave.

Afričku kugu svinja šire ljudi, pa je zbog toga upućen savet da se pojačaju mere dezinfekcije obuće, opreme i alata na gazdinstvima i farmama i ograničiti ulaz na farmu drugim licima osim veterinara i vlasnika.

- Nikako ne bi smeli da kupuju prasad bez ušnih markica, zdravstvenih uverenja i naročio na neregistrovanim prodajnim mestima - kaže se u apelu mačvanskim poljoprivrednicima. Pomoć se očekuje od lovačkih sekcija, pa su lovci pozvani da prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji ako uoče uginule divlje svinje i leševe domaćih svinja odložene u prirodi.

Video: Golubović: Važna preventiva širenja afričke kuge svinja kod nas

Afrička kuga svinja se brzo prenosi, veoma je zarazna i neizlečiva bolest od koje zaražene životinje uginu ili po nalogu inspekcije budu ubijene što je velika ekonomska šteta za vlasnika iako Ministarstvo poljoprivrede isplaćuje nadoknadu.

Agro - afrička kuga svinje u Semberiji oprez i u Mačvi Foto: Dragan Grujić - Mačva Press

Prvi put i kod naših komšija

Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedeljak, 26. juna, afričku svinjsku kugu (ASK) u uzorcima uzetim sa svinja iz dva uzgojna objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Reč je o dva manja objekta na kojima su svinje držane na otvorenom. Ovo je, inače, prvi put da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj. ASK je zaraza koja pogađa isključivo domaće i divlje svinje, a koja se manifestuje u vidu groznice.

Smrtnost svinja može doseći i 100 posto, piše Poslovni.hr. a mi podsećamo da je Srbija u više navrata imala ovaj problem koji je, srećom, uspešno saniran u zaraženim područjima.

Veterinarska inspekcija Hrvatske je naredila preliminarne mere kontrole, a najpre zabranu premeštanja svinja, obaveznu primenu dezinfekcije i korišćenje zaštitne opreme.

U toku je, naime, određivanje mera kontrole, uključujući usmrćivanje preostalih svinja na objektu, određivanje zona ograničenja, prikupljanja epidemioloških informacija, kao i utvrđivanje kontaktnih objekata i mogućeg širenja bolesti na druge lokacije.

(Telegraf Biznis)

Video: Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>