Vreme čitanja: oko 1 min.
Kakav ćemo hleb jesti: Pšenica u Mačvi slabije rodila, a zrno lošijeg kvaliteta
Vreme čitanja: oko 1 min.
Usevu nisu pogodovale česte, duge i obilne padavine kao i bolesti u vreme cvetanja
U Mačvi je počela žetva ranih sorti pšenice, a rodom i kvalitetom hlebnog zrna nisu zadovoljni ni proizvođači ni mlinari.
Prosečan prinos po hektaru na početku žetve je oko 5 tona što je manje nego prošle godine. Na pojedinim parcelama je požnjeveno tek 3, a više od 7 tona po hektaru nisu požnjeli ni domaćini koji su jesenas obavili setvu u optimalnom roku i primenili potpunu agrotehniku.
- Rane sorte su podbacile pa čekamo da vidimo da li će kasnije, koje još nisu sazrele, da daju veće prinose. I kvalitet je za sada slab što potvrđuju vrednosti hektolitra koje se kreću od jako niskih do srednjih, a u retkim slučajevima je hektolitar veći od 76. Izmerene su i ekstremno niske vrednosti, ispod 60, dok je vlaga u granicama normalnih vrednosti - rekli su na otkupnom mestu"Braća Ružić" u Dublju.
Uz manji prinos poljoprivrednike, a naročito mlinare brine i lošiji kvalitet pšenice kao posledica nepovoljnih vremenskih uslova.
Usevu nisu pogodovale česte, duge i obilne padavine kao i bolesti u vreme cvetanja, koje proizvođači nisu mogli blagovremeno da suzbijaju jer su njive bile natopljene kišom.
Osim toga, visoke temperature proteklih nekoliko dana su "spržile" zrno i dodatno umanjile kvalitet, a naročito sadržaj proteina zbog čega mlinari predviđaju da će i hlebno brašno biti lošijeg kvaliteta od uobičajenog.
Požnjevenu pšenicu poljoprivrednici lageruju u silosima mlinskih preduzeća i još uvek ne mogu da je prodaju i naplate pošto nije poznata otkupna cena.
(Telegraf Biznis)
Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Milan
I treba da bude sve lošiji.neka tiktokeri jutjuberi rijaliti igraci njihovi fanovi pevaci...uzgajaju
Podelite komentar
Paja
''Kakav ćemo hleb jesti''? Jednostavan odgovor; hleb sa više pesticida nego hranjivih materija. Kako seješ tako žanješ a decenijama unazad zemlja se natapa pesticidima. Bez motike nema hleba. To nije vraćanje u prošlost. To je Biologija. E sada što ste bezažali sa tog časa, sada ostanite slepci i jedite ono što vam se servira.
Podelite komentar
Срб
Увоз из украјине
Podelite komentar