• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakav ćemo hleb jesti: Pšenica u Mačvi slabije rodila, a zrno lošijeg kvaliteta

, Telegraf Biznis

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usevu nisu pogodovale česte, duge i obilne padavine kao i bolesti u vreme cvetanja

 • 4
žetva, pšenica

Foto: D. Grujić

U Mačvi je počela žetva ranih sorti pšenice, a rodom i kvalitetom hlebnog zrna nisu zadovoljni ni proizvođači ni mlinari.

Prosečan prinos po hektaru na početku žetve je oko 5 tona što je manje nego prošle godine. Na pojedinim parcelama je požnjeveno tek 3, a više od 7 tona po hektaru nisu požnjeli ni domaćini koji su jesenas obavili setvu u optimalnom roku i primenili potpunu agrotehniku.

- Rane sorte su podbacile pa čekamo da vidimo da li će kasnije, koje još nisu sazrele, da daju veće prinose. I kvalitet je za sada slab što potvrđuju vrednosti hektolitra koje se kreću od jako niskih do srednjih, a u retkim slučajevima je hektolitar veći od 76. Izmerene su i ekstremno niske vrednosti, ispod 60, dok je vlaga u granicama normalnih vrednosti - rekli su na otkupnom mestu"Braća Ružić" u Dublju.

Uz manji prinos poljoprivrednike, a naročito mlinare brine i lošiji kvalitet pšenice kao posledica nepovoljnih vremenskih uslova.

Usevu nisu pogodovale česte, duge i obilne padavine kao i bolesti u vreme cvetanja, koje proizvođači nisu mogli blagovremeno da suzbijaju jer su njive bile natopljene kišom.

Osim toga, visoke temperature proteklih nekoliko dana su "spržile" zrno i dodatno umanjile kvalitet, a naročito sadržaj proteina zbog čega mlinari predviđaju da će i hlebno brašno biti lošijeg kvaliteta od uobičajenog.

Požnjevenu pšenicu poljoprivrednici lageruju u silosima mlinskih preduzeća i još uvek ne mogu da je prodaju i naplate pošto nije poznata otkupna cena.

(Telegraf Biznis)

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milan

  28. jun 2023 | 21:00

  I treba da bude sve lošiji.neka tiktokeri jutjuberi rijaliti igraci njihovi fanovi pevaci...uzgajaju

  12
  1

  Podelite komentar

 • Paja

  28. jun 2023 | 21:49

  ''Kakav ćemo hleb jesti''? Jednostavan odgovor; hleb sa više pesticida nego hranjivih materija. Kako seješ tako žanješ a decenijama unazad zemlja se natapa pesticidima. Bez motike nema hleba. To nije vraćanje u prošlost. To je Biologija. E sada što ste bezažali sa tog časa, sada ostanite slepci i jedite ono što vam se servira.

  11
  4

  Podelite komentar

 • Срб

  28. jun 2023 | 22:15

  Увоз из украјине

  2
  6

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>