• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Višnja bogato rodila, ali voćari zabrinuti za isplativost: "Otkupna cena se kreće od 40 do 50 dinara"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U toku osma po redu tradicionalna manifestacija "Dani višnje Radonjica"

  • 4
Višnje, berba, branje, voće Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Veliki broj višnjara i drugih voćara,otkupljivača i preradjivača voća iz leskovačkog kraja i Jablaničkog upravnog okruga, kao i susednih okruga, okupio se u Porečkom selu Radonjica nadomak leskovačke varošice Vučje u jedinstvenoj osmoj po redu tradicionalnoj manifestaciji "Dani višnje Radonjica – 2023".

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u prisustvu brojnih gostiju i stručnjaka PSSS-Leskovca.

Pre toga je Cvetanovićev tim i tim stručnjaka iz nadležne gradske uprave obišao posed najpoznatijeg radonjičkog višnjara Dragana Đokića.

Ovaj domaćin se višnjarstvom bavi punih 35 godina, a danas u svom posedu ima oko 57 ari mlade višnje, uglavnom Oblečinske rane, koje gaji i plasira uz pomoć 14 radnika iz ovog sela i okoline.

Višnja se na pracelama Jablaničkog upravnog okruga gaji na oko 1.600 hektara uglavnom u brdsko planinskom delu područja grada Leskovca, od kojih kvalitetom prednjače višnje sa područja Babičke Gore i sa obronaka planine Kukakvice, a u delu leskovačkog Porečja.

Očekivani ovogodišnji rod višnje je oko 10 tona po hektaru ali će biti zasigurno manji, a kojem su kumovale loše vremenske prilike koje su vladale u leskovačkom kraju tokom ovog proleća.

Prvo je mraz prilično desetkovao rano procvetalu višnju, a onda poslednje prolećne kiše doiprinele su bržem trulenju rano uzrele Oblečinske višnje na stablu, rekoše nam višnjari koje smo kontaktirali ovom prilikom.

- Otkupna cena višnje se danas 'iz više razloga' kreće oko 40 do 50 dinara po kilogramu i nama se ne isplati ove godine baš ništa jer nam ručni berači naplate polovinu iznosa po kilogramu, a gde su tu agrotehničke mere i fito zaštita - jada se na glas Nenad jedan od višnjara.

Tokom manifestacije održano je i brzo iskoštavanje višnje. Nekako po nepisanom pravilu Stana Đokić, meštanka iz ovog pitomog sela uvek pobeđuje.

Bilo je tu i kolača,sokova i drugih djakonija od višnje iz kuća vrednih domaćica što je bio pravi mamac za brojne gurmane i ljubitelje voća.

Svim učesnicima koji su iskazali zavidan uspeh u nezvaničnim takmičenjima, pratećim delovima manifestacije, na uspehu su čestitali gradonačelnik Goran Cvetanović i podpredsednik Skupštine grada Oliver Antanasijević.

- Na ime subvencionaranja naših voćara ove godine iz gradskog budžeta izdvojiliu smo oko 66,5 miliona dinara, što je ukupno za razvoj agrara tokom 2023.godine oko 138,7 miliona dinara. Nastojaćemo da ovaj iznos tokom naredne 2024.godine povećamo - naglasio je gradonačelnik grada sa obala reke Veternice.

(Telegraf Biznis/T.Stevanović)

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Levčanin

    30. jun 2023 | 19:25

    Berite VIŠNJE pa na pijac i ostalo u kace pa pečite RAKIJU. U ovoj državi je tako zato pamet u glavu. Rodilo pokupi CEDI SOKOVE pa prodaj SOK pa RAKIJU pa ponudi zamrznutu višnju za pite ma pravi u kesice SOK od VIŠNJE ko nekad pa Bog da te vidi

  • Emiliano

    2. jul 2023 | 10:26

    Odeljenje za poljoprivredu američke ambasade diktira cenu.

  • Neko

    30. jun 2023 | 21:37

    Visnja u Toplickom kraju 30-35 din.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>