• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tanasković se sastala s malinarima: Moj utisak je da smo mi razgovarali na obostrano zadovoljstvo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako kaže, konkretno je dogovoreno sa Ministarstvom poljoprivrede, od koga traže da bude medijator, da napravi takav ambijent da cena ide na gore

  • 2
Jelena Tanasković Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković juče je ponovo u Ivanjici razgovarala sa predstavnicima malinara iz zapadne Srbije o ceni "crvenog zlata" i dogovoreno je da ove sedmice u Beogradu bude održan još jedan sastanak kome će prisustvovati i najveći hladnjačari.

Ministarka je nakon sastanka istakla da je razgovor način da se reše problemi i da je ona upravo zato danas u poseti ivanjičkom kraju.

Sastanku su prisustvovali i predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

"Moj utisak je da smo mi danas razgovarali na obostrano zadovoljstvo i dogovorili da se vidimo u Beogradu ove nedelje, da sednu zajedno sa velikim izvoznicima i hladnjačarima koji formiraju tržišnu cenu i postavili neka konkretna pitanja jer ti odgovori zanimaju i mene", rekla je ministarka Tanasković.

Na primer, kako najveći hladnjačar izađe juče sa nekom cenom koju niko ne prati i slično.

"Neka pitanja ćemo ostaviti za sastanak u Beogradu, zašto je to tako ili nije tako, zašto se stvari uporno politizuju i to je jedno od pitanja. Mislim da je ovo bio jedan dobar razgovor i sastanak.

Svakako ću organizovati u Beogradu ove nedelje sastanak sa hladnjačarima da vidimo kako oni trenutno vide tržište, pa da nađemo neku sredinu da svi budu zadovoljni. To je ono što hoćemo od prvog dana", rekla je Tanaskovićeva.

Ministarka se osvrnula i na prethodni sastanak održan u Ivanjici na kom je bilo reči o akutnoj ceni "crvenog zlata".

"Ja sam rekla da je država procenila, za kredite koje je dala, cenu od 300 dinara, to je ono što sam stalno govorila, kao i to da će svi biti zadovoljni u lancu. Kolika će cena, biti tržište će reći, zato i sedimo svi zajedno, zato ćemo se svi zajedno sastati pa da vidimo šta to na tržištu u ovom trenutku diktira cenu", rekla je ministarka.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović istakao je da se današnji sastanak vodio u tri tačke, od kojih je naravno najznačajnija prva koja se ticala cene maline.

"Na tržištu imate cenu od 135 dinara do 240 i tržište bi pokazalo da ako je nekome potrebna ta malima da prati cenu koja je kod najvećeg otkupljivača trenutno u zapadnoj Srbiji 240 dinara, a pričamo o prvoj klasi maline koja je brata do dva kilograma, a imamo i organsku koja je skuplja ili koji je miler za prvu klasu 260 dinara. Mislim da to nije zadovoljavajuće i Asocijacija malinara Srbije traži ono što može minimalno da se uklopi - cenu od tri evra, negde oko 350 dinara, ali imamo problem od nekih otkupljivača da ne prate ni ono što je ponuđeno juče", rekao je Radović.

Kako kaže, konkretno je dogovoreno sa Ministarstvom poljoprivrede, od koga traže da bude medijator, da napravi takav ambijent da cena ide na gore.

"A, to je hitan sastanak sa devet najvećih hladnjačara na nivou cene Srbije, može u Ivanjici, može u Vladi Srbije, da na taj način pokušamo tu cenu da pomerimo i da bude slobodno tržište", naveo je on.

Radović navodi da se pojedinci mešaju iz političkih razloga u celu priču umesto da samo puste poljoprivredne proizvođače, kako bi ono što su do sada uradili doveli do kraja i naplatiti svoj znoj i trud.

Na sastanku je dogovoreno i da se sutra krene u sanaciju ratarskih puteva u ivanjičkom kraju koji su pogođeni poplavama u prethodnih mesec i po dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miileposlodavac

    4. jul 2023 | 08:54

    Kako radniku da objasnim da dnevnica može da mu bude 5000din, a može i 2000....pa se bavi poljoprivredom,moj brale

  • E

    4. jul 2023 | 10:12

    Izgleda te vara utisak.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>