• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kašmir za luksuzne brendove stiže sa farmi koje zlostavljaju koze: Jeziva saznanja organizacije PETA

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema organizaciji PETA, farme prodaju svoj kašmir velikim modnim kućama, uključujući Luj Viton, Guči, Barberi, Hermes i Prada

  • 0
materijali vuna svila kašmir džemperi Foto: Shutterstock

Većina velikih luksuznih brendova, uključujući Luj Viton, Guči, Šanel, Barberi i Prada, kupuju svoj kašmir na mongolskim farmama koje muče koze koje proizvode ovu skupu tkaninu, pokazuje izveštaj do kojeg je došao NY Post.

Snimci skrivene kamere otkrili su da su kašmirske koze vezane za rogove i kopita tako da su im tela bila bolno ispružena kako bi radnicima olakšali ubiranje dragocenog runa, pokazuju podaci organizacije za zaštitu životinja PETA.

Radnici u fabrici Kanbogd Kašmir u Mongoliji koristili su oštre metalne češljeve da češljaju kozje runo do sat vremena, čak i dok su životinje vrištale od bola, otkriva se na snimku.

Istražitelji organizacije PETA rekli su da su pronašli komade kašmira sa kožom i "jednu kozu sa penisom koji je krvario, dok je druga pronađena mrtva dan nakon što je viđena kako šepa". U jednoj fabrici, radnici su kastrirali mlade koze, tako što su im sekli skrotume, a zatim golim rukama izvlačili testise bez da su primenili lek protiv bolova.

Prema organizaciji PETA, objekat prodaje svoj kašmir velikim modnim kućama, uključujući Luj Viton, Guči, Barberi, Hermes i Prada - uprkos tome što neki od sajtova brendova ističu da koriste kašmir iz održivog izvora.

Ostale prestižne etikete koje je PETA prijavila su kupci: Botega Veneta, Šanel, Dior, Maks Mara i Nadam, s tim da potonji reklamiraju džempere za prodaju na mreži od "100 odsto mongolskog kašmira".

PETA poziva modne kuće da se obavežu da koriste veganske kašmirske alternative umesto kozje vune. Veganski kašmir je napravljen od niza biljnih vlakana, uključujući bambus i sojino zrno.

Predstavnici ovih kompanija nisu odmah odgovorili na zahtev NY Posta za komentar.

PETA-ina istraga se odvijala od aprila 2022. do februara 2023. godine i uključuje 12 fabrika kašmira, sedam stočarskih kompanija i četiri klanice. Iz organizacije navode da šokantne slike i video snimci dokazuju da "brendovi sigurno obmanjuju kupce uveravajući ih da je ovaj kašmir nekako human“.

Takođe, Peta je došla do informacije da kada proizvodnja kašmira opada, koze se prodaju za klanje. Slikoviti video snimci prikazuju koze koje za rogove vuku na pod da bi ih ubili. Potom su im glave tukli čekićem pre nego što su im prerezali grkljane.

Uznemirujući snimci pokazuju kako radnici klanice seku vratove životinja, a zatim brišu krvavi nož sa preostalog runa koza dok su one položene preko odvoda u koji odlazi krv.

- Neke od koza su nastavile da se bore za život i do četiri minuta pre nego što su konačno dočekale svoj kraj - navodi se u izveštaju PETA.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>