• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko ćemo plaćati tu sočnu krofnu: Lepljive cene šećera u Evropi "ugrožavaju" tržište slatkiša

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navedene cene su preko 1.000 evra po toni, kažu ljudi upoznati u slučaj

  • 0
krofne Foto: Freepik

Evropski potrošači uskoro će možda morati da plaćaju više za slatkiše, s obzirom da visoke temperature podižu cene šećera na gore javlja Bloomberg.

Kupci i proizvođači šećera trenutno pregovaraju o ugovorima za sezonu žetve 2023-24, koja počinje u oktobru. Navedene cene su preko 1.000 evra po toni, kažu ljudi upoznati u slučaj, duplo više nego što su bile sredinom prošle godine.

Prošlogodišnji pad proizvodnje šećera povezan sa sušom nudi uvid u ono što bi se moglo dogoditi ako se isto ponovi.

Proizvodnja šećera za tekuću sezonu 2022-23. pala je za 12% u odnosu na prethodnu i sa 14,6 miliona tona bila je milion tona ispod početnih procena EU.

Dok su velike kompanije, a zauzvrat i potrošači, bile zaštićene od velikih poskupljenja zahvaljujući dugoročnim ugovorima, cene na spot tržištu su porasle za 58% od prošlog oktobra, potiskujući manje i srednje poslastičarnice.

Znaci upozorenja već trepere: kiša je odložila ovogodišnju sadnju za otprilike mesec dana, a rastuće temperature su od tada povećale rizik da se suša i štetočine brže šire i opustoše male useve šećerne repe.

Proizvođači su do sada imali oprezan pristup cenama, rekao je Džon Stansfild, viši analitičar šećera u jednoj kompaniji.

On je pojasnio da kritični period tek sledi, odnosno u naredna dva do tri mesec: "Da li ćemo imati kišu ili uslove suše"?.

Situaciju su pogoršali niski nivoi zaliha šećera, koji su se smanjili prošle godine kada su kompanije pohitale ka svojim rezervama.

Skidanje zaliha će biti "krajnji pokretač cena šećera u EU, koje su neverovatno lepljive", rekao je Džulijan Prajs, nezavisni konsultant za šećer i bivši predsednik Evropskog udruženja trgovaca šećerom.

Uprkos svemu tome, neki analitičari su oprezni optimisti, te smatraju da bi proizvodnja mogla da poraste. Evropska unija predviđa da bi proizvodnja mogla da dostigne 15,5 miliona tona ove sezone, sa porastom površine šećerne repe u Poljskoj koji će nadoknaditi pad u Francuskoj.

No, ne slažu se svi.

Analitičari su takođe izrazili zabrinutost zbog žutog virusa, bolesti koja može da uništi useve šećerne repe. Nakon ograničenja Francuske na neonikotinoide, vrstu pesticida koji štiti od žutog virusa, pojedini stručnjaci procenjuju da bi evropska proizvodnja šećera mogla pasti ispod procene EU na 14,8 miliona tona.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>