• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trijumf studenata Tehnološkog fakulteta iz Leskovca: Kefir sa dodatkom praha zove i tropa maline sve opčinio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodatak tropa maline i praha zove poboljšava i senzorne karakteristike proizvoda dajući mu prijatan miris i voćno-kiselkasti ukus

  • 1

Studenati Tehnološkog fakulteta iz Leskovca osvojili su prvo mesto na takmičarskoj izložbi proizvoda od maline sa dodatom vrednošću.

Njihov proizvod MALI ZOV – kefir sa dodatkom praha zove (ostatak nakon pakovanja čaja) i tropa maline (ostatak nakon ceđenja soka od maline) nastao je sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan proizvod, jedinstvenih funkcionalnih i senzornih karakteristika. Valorizacija pomenutih sporednih proizvoda prehrambene industrije koja vodi ka maksimalnom iskorišćenju procesa, smanjenju ekonomskih gubitaka i zagađenja životne sredine, ujedno predstavlja ekoinovativni aspekt koji ovaj proizvod odvaja od mnogih drugih.

Dodatak tropa maline, zahvaljujući visokom sadržaju bioaktivnih jedinjenja i dijetetskih vlakana, povećava nutritivnu vrednost proizvoda i čini ga potencijalno funkcionalnim.

Pored toga, dodatak tropa maline i praha zove poboljšava i senzorne karakteristike proizvoda dajući mu prijatan miris i voćno-kiselkasti ukus. Jedinstvena aroma i ukus ovog proizvoda opčinili su pored članova komisije i posetioce izložbe koji su imali priliku da uživaju u proizvodima na bazi maline, sa pravom nazvani „Crveno zlato Srbije“, piše portal Jugmedia.

Ovaj izuzetan uspeh studenata Tehnološkog fakulteta između ostalog rezultat je načina rada koji se neguje na Tehnološkom fakultetu, a to je da se osim sticanja teorijskog znanja puno pažnje poklanja razvijanju i negovanju inovativnosti, kreativnosti, proaktivnosti, timskog rada, kao i na podsticanju preduzetništva.

Ove godine u konkurenciji među 39 proizvoda, proizvod studenata Tehnološkog fakulteta u Leskovcu sa studijskog modula Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane osvojio je zlatnu medalju u kategoriji inovativni proizvodi.

Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Tehnološkim fakultetom u Leskovcu Univerziteta u Nišu, Poljoprivrednim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, Institutom za voćarstvo u Čačku, Naučnim institutom za prehrambene tehnologije (FINS) i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizovao u Vrnjačkoj Banji prvu takmičarsku izložbu proizvoda od maline sa dodatom vrednošću.

Pravo da se prijave kao učesnici izložbe imala su: poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, firme, pojedinci i grupe učenika/studenata, nastavnika, istraživača koji se bave prehrambenom tehnologijom, a izložba ima za cilj promociju i izgradnju srpskog brenda tradicionalnih i inovativnih proizvoda od maline sa dodatom vrednošću, poboljsanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda.

(Telegraf Biznis)

Video: Vrhunski proizvod od malina: Jedinstvena maska od crvenog zlata oduševila žene u Arilju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>