• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukidanje Sporazuma o žitu imalo odjek i na našem tržištu: Direkcija za robne rezerve počela kupovinu pšenice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena pšenice se kretala u rasponu od 22 do 23 dinara po kilogramu bez PDV-a

  • 1
Pšenica, žito, Donjeck, Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Prethodnu nedelju na Produktnoj berzi obeležio je početak kupovine do 200.000 tona domaće merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda od strane Republičke Direkcije za robne rezerve, navodi se u nedeljnom izveštaju ove berze i dodaje da je ukidanje sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora, koje je dovelo do pomeranja cena na svetskim berzama, posledično imalo odjek i na našem tržištu.

Prometovano je 4.925 tona robe, što je za 16,43 odsto više nego pre nedelju dana a finansijska vrednost prometa iznosila je 125,9 miliona dinara, 24,75 odsto više nego protekle nedelje.

Najviše se trgovalo pšenicom, a cene gotovo svih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su rast.

Za razliku od dve ranije nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, poslednje nedelje su zabeležene povećane aktivnosti na ovom tržištu.

Kukuruzom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 20,70 do 22,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Početak kupovine merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda od strane Republičke direkcije za robne rezerve uticao je na povećanje aktivnosti na ovom tržištu pa je pšenica zauzela primarno mesto u trgovanju sa 63 odsto učešća u ukupnom obimu prometa.

Što se cene pšenice tiče, ona se kretala u rasponu od 22 do 23 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Kada je o soji reč, ponuda je bila veća od tražnje a krajem nedelje zaključen je berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 61,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Na tržištu uljane repice ovogodišnjeg roda bila je povećana tražnja, a ponuda slaba ili je uopšte nije bilo, dok se repicom trgovalo po ceni 46,89 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Tržište stočnog ječma je bilo mirno, tražnja je bila slaba a ovom žitaricom se trgovalo po ceni od 18 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa 33 odsto proteina se tokom nedelje nudila po ceni od 40 dinara po kilogramu bez PDV-a, ali zaključenja berzanskih ugovora nije bilo.

(Telegraf Biznis)

Video: Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane, ali imaćemo dovoljno žita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>