• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte kako je bilo na Paradajz festu u Lebanu: "Bilo bi sjajno da se od ovoga napravi ukusan kečap"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojni uzgajivači su najponosnije izložili svoj trud

  • 0
Paradajz fest Lebane 2023 Foto: Tomislav Stevanović

U Lebanu je ovih dana održana treći put za redom regionalna i mđeunarodna poljoprivredno - turistička manifestacija "Paradjz fest -Lebane 2023."

Na manifestaciji je svoje učešće uzelo oko stotinak uzgajivača iz Lebana, Leskovca i drugih gradova sa juga Srbije, kao i uzgajivači iz Severne Makedonije. Četrdeset njih je učestvovalo u takmičarskom delu, a svoju robu izložili su na oko 60 lepo uređenih uličnih tezgi.“

U Lebanu se 23. jula 2023. godine okupilo oko 40 istaknutih proizvođača, kako bi izložilo najvolje berbe paradajza.

Ovogodišnja manifestacija trajala je tri dana (21.07-23.07.) na centralnom gradskom šetalištu u ovoj lepoj varoši na obalama reke Jablanice. Posebni gosti manifestacije bili su povrtari iz okoline Prilepa, iz Severne Makedonije. Manifestaciju je otovrio Ivan Bogdanović predsednik opštine Lebane.

- Ova manifestacija je privredno-turističkog ali i edukativnog karaktera. Okuplja najistaknute uzgajivače ovog povrća iz Lebana, Jablaničkog upravnog okruga ali i drugih okruga u Srbiji, kao i iz susedne Severne Makedonije. Uzgajivači imau priliku da se upoznaju sa novim semenima i iskustvima u fitozaštiti paradjza, zahvaljujući stručnjacima naše lokalne samouprave i regionalne Poljoprivredno savetodavne stručne službe "PSS" -rekao je ovom prilikom predsednik Bogdanović.

Opština Lebane je među vodećim u Srbiji po uzgoju paradajza. Godišnje se zasadi između četiri i pet miliona korenova paradjza u plastenicima i na otvorenom. Po oceni organizatora ove jedinstvene manifestacije Turističke organiuzacije Lebana-TOL, ovogodišnju manifestaciju obišlo je svakog dana po desetak hiljada radoznalih povrtara, ali i gurmana iz više regiona Srbije.

"Paradjz fest Lebane 2023" ima i svoje prateće manifestacije u vidu popularnih takmičenja: izbor najtežeg paradjza manifestacije, izbor najlepše uređene tezge sa kvalitetnim pradajzom, priperema starih i pomalo zaboravljenih jela od paradjza i priprema najukusnije salate od paradjza.

Mi smo, mimo žirija, prisustvovali nezvaničnom merenju krupnoće jednog paradajza na jednoj od tezgi i on je bio u jednom komadu težak 1,45 kilograma, te je vrlo brzo pojeden uz prijatan razgovor posetilaca oko tezge.

U opštini Lebane postoji i zadruga koja okuplja oko 300 kooperanta ali ne postoje proizvodni kapaciteti.

- Bilo bi lepo kada bi se ovaj dragulj od paradjza preradio u kečap i druge đakonije jer pijaca ne može da povuče višak paradjza iz otkupa - ističe Nikola, jedan od izlagača na manifestaciji.

Trenutna cena na leskovačkoj "Zelenoj pijaci" je između 100 i 130 dinara po kilogramu za pradajz prve klase. Sa tom cenom nisu zadovoljni brojni uzgajivači, odnosno prodavci na pijaci koje smo kontaktirali.

- Prioritet opštine Lebane i ove manifestacije je ostanak mladih na ovim prostorima, na lebanskom selu, a to ćemo učiniti samo uz svestranu pomoć države- rečeno nam je u lokalnoj samoupravi varoši na obalama reke Jablanice.

Ovogodišnja manifestacija "Paradjz fest" bila je ispraćena muzičkim programom. Zapevali su Radiša Trajković Đani, Dženan Lončarević i lepa Leskovčanka Milica Pavlović, na pozornici ispred glavne gradske ulice u Lebanu.

(Telegraf.rs)

Video: Sprema se najveća fešta na vodi u Srbiji: Čamci i rafteri stižu na reku, na spust sve što nije bušno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>