• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

PKS: Nedopustive blokade kompanija koje otkupljuju maline

Vreme čitanja: oko 1 min.

Navode da je dogovor proizvođača i otkupljivača jedini način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu

  • 2
maline Foto: Pixabay

Privredna komora Srbije (PKS) ocenila je danas nedopustivim blokade pogona nekih od najvećih otkupljivača i izvoznika malina širom Srbije od strane proizvođača koji nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom.

Nakon hitnog sastanka sa predstavnicima najvećih otkupljivača malina, koji je danas održan u PKS, upućena je molba svim nadležnim državnim organima, da u skladu sa zakonom, omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju ovo voće, na isti način na koji su poslednjih meseci kontrolisali rad hladnjača.

Pojedini vlasnici kompanija istakli su i da su primali verbalne i fizičke pretnje od strane pojedinih nezadovoljnih proizvođača, što će biti prijavljeno nadležnim policijskim i pravosudnim organima, navodi se u saopštenju.

PKS naglašava da je dogovor proizvođača i otkupljivača jedini način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu.

PKS će uputiti molbu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa kojim ima dugogodišnju i vrlo uspešnu saradnju, da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede i trgovine, kao i PKS, sa ciljem da se obezbedi što kvalitetnija proizvodnja i otkup maline u narednom periodu.

Kako bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline, Komora će od avgusta 2023. godine na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu maline, kako u Srbiji tako i u Evropi i svetu, sa ciljem da svi proizvođači i otkupljivači imaju realnu sliku o tržištu maline, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    29. jul 2023 | 13:38

    Posto su nas hladnjacari, zajedno sa vlastima, doveli ove godine u veliko zaduzivanje i mnogo uzaludnog rada, moja porodica predtaje sa proizvodnjom maline. Unistavamo ceo zasad pa neka bude ,2024.godine, i nsrednih, i 10.000 dinara kilogram. U Srbiji samo lud covek moze da se odluci da upropastava svoj zivot i zdravlje za dzabe. Ljudi ginu od rada i nemogu nista da zarade. Nije samo malina u pitanju nego i ostsli poljoprivredni proizvodi. Eto hladnjacarima maline iz uvoza pa neka zarade i oni i drzava a seljaci neka pocrkaju posto nikome i netrebaju. Sve je bolje i jeftinije iz uvoza nego nase.

  • Dusan Gavrilovic

    29. jul 2023 | 12:36

    Isto tako dostavite i činjenice koliko se uvozi maline,koja se meša sa našom malinom i prodaje pod poreklom da je iz Srbije!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>