• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za 10 godina više od 400 radnika umrlo od posledica toplote na radnom mestu: Kompanije bez morala?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trenutno, nijedan savezni zakon ne štiti radnike specijalno od ekstremne vrućine

  • 0
farmer Foto: Shutterstock

Lobisti velikih preduzeća, uključujući gigantske poljoprivredne i građevinske grupe, nastoje da smanje ili obustave napore na saveznom i državnom nivou za implementaciju standarda zaštite od toplote na radnom mestu.

Ovog leta, milioni ljudi u SAD bili su ili jesu izloženi nekim od najtoplijih dana u istoriji, što je podstaklo nove hitne mere za federalnu zaštitu američkih radnika od izlaganja toploti.

Podsećamo, i Telegraf Biznis se kontinuirano bavi tom temom, a ovde možete naći jasna uputstva kako se ponašati pri radu na suncu - bilo da ste poslodavac ili zaposleni.

Inače, Bajdenova administracija je predložila zaštitu od toplote za radnike - na saveznom planu. Ali, ta pravila se sukobljavaju sa žestokim protivljenjem kompanija i moglo bi potrajati nekoliko godina da se finalizuju, u skladu sa trenutnim procesima donošenja pravila i zakonima.

Štaviše, te mere bi mogle biti ukinute u zavisnosti od ishoda izbora u SAD 2024. godine.

Poslovne grupe i lobisti agresivno su se suprotstavljali naporima na državnom i saveznom nivou da se uvedu standardi zaštite od toplote za radnike, tvrdeći da "poslodavci već praktikuju ono što bi standard nalagao", izražavajući zabrinutost zbog opterećenja poslodavaca i tvrdeći da vladini napori imaju „pogrešan pristup“.

Prema pisanju Gardijana, između 2011. i 2021. godine čak 436 radnika umrlo je od posledica izloženosti sunčevoj toploti, objavio je američki Zavod za statistiku rada.

Ali, i taj broj je upitan, jer se smrti uzrokovane prekomernom toplotom često pripisuju drugim faktorima ili zdravstvenim stanjima. Trenutno, nijedan savezni zakon ne štiti radnike specijalno od ekstremne vrućine.

Radnici na farmama i grupe koje ih zastupaju, takođe, zalažu se za uključivanje normi o zaštiti od toplote za radnike na farmi u predlog Zakona o farmi za 2023. koji Kongres upravo razmatra. Ali, sa republikancima koji kontrolišu Kongres, takva mera verovatno neće proći, piše britanski list.

U septembru 2021. Bajdenova administracija je najavila pokretanje napora za donošenje pravila u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu (Osha), kako bi se razvili standardi izlaganja toploti radi zaštite radnika na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Međutim, moćna američka federacija poljoprivrednih biroa usprotivila se predlogu. Takođe, National Demolition Association, građevinska poslovna grupa, rekla je u svom protivljenju ovim merama da su „pitanja izloženosti toploti i načini za njeno rešavanje na različitim građevinskim gradilištima širom zemlje izuzetno složena“.

Prošle nedelje, Džo Bajden je najavio nove mere za rešavanje toplotne krize, uključujući upozorenja o opasnostima za radna mesta kao što su farme i gradilišta, a stručnjaci su tu najavu opisali kao pozitivnu, ali "oskudnu". U međuvremenu, njegovi napori da primeni federalnu zaštitu od toplote sporo napreduju.

(Telegraf Biznis)

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>