• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zatražena hitna međunarodna podrška za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tražena je pomoć u vrednosti od 60 hiljada evra

 • 4
Prase svinja

Foto: Shutterstock

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije sredinom jula, za potrebe Naučnog instituta za veterinu Srbije (NIVS), zatražio je od Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) izuzetnu hitnu podršku u vezi sa dijagnostičkim reagensima potrebnim za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja.

"S obzirom na to da se očekuje povećanje broja obolelih životinja tražena je pomoć u vrednosti od 60 hiljada evra, u dijagnostičkim reagensima neophodnim za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja. Jedan od ključnih elemenata u suzbijanju zaraznih bolesti je brza i pouzdana dijagnostika jer je osnov i prethodi svim budućim aktivnostima", navodi se u zvaničnom saopštenju Direktorata.

Kako dalje stoji, predviđajući širenje AKS, kao i dolazak drugih naročito opasnih bolesti usled klimatskih promena, MAAE je finansirala projekat NIVS 2020/2021 "Jačanje kapaciteta nacionalnih referentnih laboratorija za rano otkrivanje, epidemiološki nadzor i kontrolu prekograničnih bolesti životinja u vanrednim situacijama". Zahvaljujući ovom projektu spremnost i laboratorijski kapaciteti su podignuti na najviši nivo, dodaje se.

Podsećaju da je afrička kuga svinja u Srbiji prvi put dijagnostikovana 2019. godine kod domaćih svinja.

"Zahvaljujući preduzetim merama kao i relativno maloj gustini populacije divljih svinja u zahvaćenim područjima, nije došlo do prenošenja virusa i obolevanja divljih svinja. Međutim, početkom 2020. godine, dijagnostikovani su prvi slučajevi afričke kuge u pograničnim područjima sa Rumunijom i Bugarskom, najverovatnije kao rezultat prirodnog širenja bolesti, odnosno kretanja divljih svinja.

Preduzete su brojne mere, a najvažnije su obuhvatale pojačan i redukcioni odstrel radi smanjenja brojnosti divljih svinja. Budući da je AKS teško kontrolisati kod divljih svinja, osnovni cilj primenjenih mera je sprečavanje širenja bolesti na domaće svinje. Stoga se u pojedinim područjima pribeglo preventivnoj depopulaciji domaćih svinja", navodi se dalje u saopštenju.

U Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije (NIVS) koji je Nacionalna referentna laboratorija za ovu bolest ovog virusnog oboljenje dijagnostikuje se najsavremenijim molekularnim metodama. Pored toga, vrši se genetska tipizacija i prati evolucija virusa, zaključuju.

(Telegraf Biznis)

Video: Marko Čadež o dolasku novog investitora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boža zemunac

  1. avgust 2023 | 17:23

  Još jedna prevara.

  5
  2

  Podelite komentar

 • Vlada

  1. avgust 2023 | 18:32

  Sogurna i pouzdana ko i one za "koronu" Treba sve domace unistitu da bi ameri plasirali svoje TBC proizvode

  4
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>