Vreme čitanja: oko 1 min.
Tradicija koja traje pune dve decenije: U Mačvi vršajem proslavili kraj žetve
Vreme čitanja: oko 1 min.
Parna mašina pokreće se parom koju stvaraju izgorela drva, a na nju se nekada kaišem spajao dreš gde se odvajalo seme pšenice
Završetak žetve u Mačvi već pune dve decenije proslavlja se na poseban način- vršidbom žita, kao što se radilo u prošlom veku.
Ovaj običaj neguje Društvo za očuvanje običaja stare Mačve "Izažanjac", koje na istoimenoj manifestaciji podseća kako se nekada uz pomoć parne mašine dolazilo do zrna pšenice u Srbiji. Ovako se radilo pre jednog veka, a Mačvani rade to i danas, na kraju žetve, da bi sačuvali tradiciju i mladima pokazali svoje nasleđe.
- Ovom događaju, kojim proslavljamo kraj žetve, dodali smo i vršaj u gumnu (mestu gde se vrše pšenica), poslednjeg domaćina te godine - rekao je predsednik Društva za očuvanja običaja Mačve "Izražanjac", Obrad Ulardžić.
Vršaj se, kako objašnjava Ulardžić, radi kao pre 100 godina.
- Parna mašina i dreš, odnosno vršalica služe da se žito, koje je požnjeveno, ovrše. Mašinu parnjaču dobili smo na poslugu dobrom voljom i ljubaznošću gospodina Velje Turudića iz mačvanskog sela Ravnje, kojem je ostala još od dede. Dugo nije radila i bila je u poluraspadnutom stanju, a zahvajujući vrednoći i znanju majstora Đorđa Petrovića, koji je već tri meseca vredno renovirao, u nadi da će pokrenuti za ovaj jednistven događaj - rekao je on.
Prema Ulardžićevim rečima, to je prilika da oni koji nikada nisu videli parnu mašinu vide kako ona izgleda.
Parna mašina pokreće se parom koju stvaraju izgorela drva, a na nju se nekada kaišem spajao dreš gde se odvajalo seme pšenice, objašnjava Ulardžić. Dodaje i da je ta parna mašina proizvedena 1925. godine u nemačkom Vajnhajmu.
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.