• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicija koja traje pune dve decenije: U Mačvi vršajem proslavili kraj žetve

Vreme čitanja: oko 1 min.

Parna mašina pokreće se parom koju stvaraju izgorela drva, a na nju se nekada kaišem spajao dreš gde se odvajalo seme pšenice

  • 0

Završetak žetve u Mačvi već pune dve decenije proslavlja se na poseban način- vršidbom žita, kao što se radilo u prošlom veku.

Ovaj običaj neguje Društvo za očuvanje običaja stare Mačve "Izažanjac", koje na istoimenoj manifestaciji podseća kako se nekada uz pomoć parne mašine dolazilo do zrna pšenice u Srbiji. Ovako se radilo pre jednog veka, a Mačvani rade to i danas, na kraju žetve, da bi sačuvali tradiciju i mladima pokazali svoje nasleđe.

- Ovom događaju, kojim proslavljamo kraj žetve, dodali smo i vršaj u gumnu (mestu gde se vrše pšenica), poslednjeg domaćina te godine - rekao je predsednik Društva za očuvanja običaja Mačve "Izražanjac", Obrad Ulardžić.

Vršaj se, kako objašnjava Ulardžić, radi kao pre 100 godina.

- Parna mašina i dreš, odnosno vršalica služe da se žito, koje je požnjeveno, ovrše. Mašinu parnjaču dobili smo na poslugu dobrom voljom i ljubaznošću gospodina Velje Turudića iz mačvanskog sela Ravnje, kojem je ostala još od dede. Dugo nije radila i bila je u poluraspadnutom stanju, a zahvajujući vrednoći i znanju majstora Đorđa Petrovića, koji je već tri meseca vredno renovirao, u nadi da će pokrenuti za ovaj jednistven događaj - rekao je on.

Prema Ulardžićevim rečima, to je prilika da oni koji nikada nisu videli parnu mašinu vide kako ona izgleda.

Parna mašina pokreće se parom koju stvaraju izgorela drva, a na nju se nekada kaišem spajao dreš gde se odvajalo seme pšenice, objašnjava Ulardžić. Dodaje i da je ta parna mašina proizvedena 1925. godine u nemačkom Vajnhajmu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>