• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Vlasnik me prodaje zato što ištem roba": Na nesvakidašnji oglas za njivu niko se još nije javio

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada sam obrađivao preko 9 hektara zemlje, ali stigle me godine i ne mogu više, kaže vlasnik njive

  • 5
Oglas za prodaju njive Foto: Telegraf

Domaćin iz Bogatića odlučio je da proda njivu, pa je sročio nesvakidašnji oglas, umnožio ga u više primeraka i okačio na nekoliko bandera i zalepio na zidove prometnih mesta.

- Ja sam rodna mačvanska zemlja. Prostirem se u Lugu, atar Glušci, prema Radenkoviću u površini 1,30 hektara. Moj vlasnik me prodaje zato što ja ištem roba za sebe, da me obrađuje, neguje, a ne da me zapusti. Zvati mog vlasnika na mobilni 0655694660. Unapred zahvalna Mačvanska zemlja - stoji u oglasu.

Duhovito, tužno, emotivno... Samo su neke od reakcija ljudi koji su oglas pročitali.

Pronašli smo domaćina koji prodaje njivu. Nije želeo da mu objavimo ime, a potom je razočarano rekao da mu se za 15 dana, koliko je prošlo kako je oglas postavio, niko nije javio.

- Zemlja danas zaista traži roba. Do sada sam obrađivao preko 9 hektara zemlje, ali stigle me godine i ne mogu više. Baviti se poljoprivredom danas je veliki luksuz i rizik, a seljak nekada ne može ni troškove da pokrije, a kamoli nešto da zaradi. Eto, pšenicu sam prodao po 20 dinara, a juče sam kupio kilogram luka i platio 170 dinara. Bolje da sam luk sadio, ali kako sam mogao da znam da će biti toliko skup - ispričao je za Telegraf Biznis.

Oglas za prodaju njive Foto: Telegraf

Iako više ne želi da bude rob svoje zemlje i uprkos neizvesnosti oko računice u poljoprivrednoj proizvodnji, ovaj domaćin ipak neće prestati da obrađuje zemlju. Od ukupne svoje imovine 4 hektara je izdao u zakup na godinu dana za 1.200 evra, isto toliko će i dalje obrađivati, a za parcelu iz oglasa traži 6.000 evra po hektaru, što je prosečna cena zemljišta u Mačvi.

(Telegraf Biznis)

Video: Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane, ali imaćemo dovoljno žita

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    13. avgust 2023 | 14:58

    Verovatno je čovek pukao na pšenici kao i svi po 500 i više evra, sastavilo sve pa prodaje... Muku seljaka niko ne vidi...

  • Deda Gorča Vr

    13. avgust 2023 | 14:29

    Nema više ludaka koji žele da budu robovi zemlji,ostali samo oni koji su započeli a regrutacija novih je slaba.

  • Србин

    13. avgust 2023 | 14:31

    Чекај, стани... Који маркетиншки "стручњак" је тај човек, па то нема нигде. Продаје њиву будућем "робу"који треба да буде везан за ту њиву 24/7? То би било исто ко да продајеш месарске ножеве уз реченицу "Уз наше ножеве, остаћете без прста, а можда и без шаке!" Наравно да му се нико није јавио...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>