• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snežani rodilo 200 kilograma tropskog voća u centru Čačka: Ponosna na svoj kivi, poklanja ga vrtićima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

  • 1
Kivi u Čačku Foto: RINA

Iako karakterističan za toplije krajeve, kivi po svemu sudeći i te kako dobro može da rađa i u Šumadiji.

To je najbolje na primeru iz svog dvorišta, pokazala Snežana Adžić, koja živi u širem centru Čačka i ima stabla ove voćke za ponos. Svake godine grane su pune uksunih i zdravih plodova.

- U mojoj porodici svi su ljubitelji biljaka i voćki. Pre više od šest godina odlučili smo da pokušamo sa kivijem. Kupili smo jednu mušku i tri ženske loze i posadili. One su se odlično, što se kaže "primile" i daju odličan rod. Samo ove godine ubraće se preko 200 kilograma - kaže za RINU Snežana.

Ona dodaje da kivi nije teška voćka za održavanje, ne iziskuje veliku upotrebu hemijskih sredstava. Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu. Na lepotu, ali i korisnost ove biljke nisu ostale imune ni njene komšinice, pa često dolaze po pelcer.

- Veliki prinos ove godine baš nas je iznenadio. Ne možemo mi sve da pojedemo i iskoristimo, stoga kivi poklanjamo. Kako se nalazimo u jednoj od prometnijih gradskih ulica, mnogi đaci prolaze pored naše kuće i vole da ga probaju. Osim toga, u većim količinama naš domaći kivi poklanjamo i vrtićima - ističe Snežana.

Međutim, kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane.

- Rekli su nam da banana rađa tek sedme godine i sa nestrpljem isčekujemo da vidimo da li će biti plodova. Na našoj plantaži u selu Mrčajevci imamo zasadjen sibirski limun i smokve a od jeseni krećemo da sadimo 200 stabala urme tako da će to biti pravi mali tropski raj za oči i lepo za videti - dodaje Adžićeva.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    14. avgust 2023 | 15:28

    Немојте само чипс да направите од њега...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>