• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uskoro odjava afričke kuge na području 10 opština: Do sada ubijeno 30.045 svinja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do sada je u 1.860 gazdinstava u 45 opština potvrđeno 2.236 slučaja afričke kuge, od čega je 2.181 uginulih

  • 3
Afrička kuga svinja Foto: Shutterstock

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na afričku kugu svinja stekli su se uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta, zaključeno je danas na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje afričke kuge svinja, koja je održana u Vladi Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na sednici kojom je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, diskutovalo se o merama i zaključcima sa prethodne sednice i situaciji na terenu.

Prema najnovijim podacima do sada je na 1.860 gazdinstava u 45 opština potvrđeno 2.236 slučaja afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima eutanazirano je 30.045 svinja.

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici štaba, potvrđeno je prisustvo bolesti na velikoj farmi, ali su, kako se navodi, zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete sve mere i od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje.

Potpisivanje ugovora srpskih i kineskih kompanija Foto: Marko Jovanović

Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli i da su biosigurnosne mere na farmi na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Na sednici štaba je zaključeno da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije te da Naučni institut za veterinarstvo Srbije, dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa od strane veterinarskih službi.

Zaključeno je i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o ljudima koji će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane u narednom periodu te da će se razmotriti stav struke o depopulaciji domaćih svinja na gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama.

(Telegraf Biznis)

Video: Afrička kuga svinja se širi što zabrinjava stočare u Mačvi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤦

    21. avgust 2023 | 21:14

    Sta ima veze, sad ce da prorade kombinacije i eto uvoza svinja i sve sjajno

  • Ponoćni expres

    21. avgust 2023 | 19:11

    Sve ode u Leskovac..!!!!

  • Srele

    22. avgust 2023 | 01:24

    I ovo je necja mutna posla, pa i neciji biznis i interes kao corona.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>