• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija ima značajnu saradnju s ovom zemljom: Ali, njihove cene hrane sada su globalni problem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada bi mogla da pojača svoj odgovor daljim merama...

  • 0
Indija, hrana Foto: Shutterstock

Nepravilni klimatski uslovi - uključujući najsušniji avgust, kakav se ne pamti više od jednog veka - doveli su do rasta cena hrane iznad 11 odsto u Indiji, koja je glavni igrač u globalnoj trgovini hranom.

Tek što cene paradajza počinju da se hlade, luk je na tamošnjem tržištu od juna poskupeo za četvrtinu. Mahunarke, potrebne za pravljenje indijske supe dal (od sočiva), sada su oko 20% skuplje nego na početku godine.

Indija ima "kari problem", kažu neki ekonomisti, jer je cena redovnog vegeterijanskog obroka skočila za trećinu, i to samo u julu.

Sa nekim ključnim državnim izborima ove godine i velikim opštim izborima koji se očekuju sledećeg leta, indijska vlada je krenula u akciju, oslobađajući niz mera da ukroti inflaciju hrane.

Nakon zabrane izvoza pšenice u maju 2022, azijska zemlja je prošlog meseca najavila i nagli prekid izvoza belog pirinča (koji nije basmati).

Trgovinska razmena Srbije i Indije je u junu ove godine iznosila 327 miliona evra, a u prvom kvartalu beleži rast rast od 21 odsto. Procena je da bi vrlo brzo mogla da naraste i na milijardu.

Nedavno je Ministarstvo finansija uvelo carinu od 40% na luk, kako bi obeshrabrilo izvoz i poboljšalo domaće snabdevanje.

Podsećamo, s obzirom da se očekuje niža proizvodnja šećera ove godine, povećava se "verovatnoća zabrane izvoza šećera u narednoj sezoni", kažu iz CareEdge Group, a piše BBC.

Vlada bi mogla da pojača svoj odgovor daljim merama, kažu analitičari.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>