• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemanja je u Čačku pokrenuo farmu najskupljih goveda na svetu: Japanske vagi krave stigle u Srbiju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije

  • 5
Vagi goveda stigla u Srbiju Foto: Studio Bajka

Japanske vagi krave, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa.

Wagyu, u prevodu znači japansko govedo, gde "Wa" znači "iz Japana", a "gju" ili "gi" je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena.

Vagi govedina je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, što joj daje nežnost, sočnost i karakterističan ukus. Još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.

Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine Txuleta u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda "Galician Blond", na tržište Velike Britanije.

- Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet Wagyu krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada – ističe Borjanović.

Jedan on stubova u proizvodnji japanskih goveda u Čačku je Goorambat Mr. Marble K483 wagyu krava koja nosi pedigre Shigeshigetani, Itoshigenami i Terutani krava. Dolazi uglavnom iz Tajima prefekture u Japanu.

- Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona – kaže Borjanović, koji objašnjava: - Izvoz wagyu krava iz Japana je počeo 1975. i trajao je sve do 1990-ih godina, kada je izvoz krava i semena zabranjen, jer su proglašene nacionalnim blagom. Dakle, sve wagyu krave van Japana su potomci krava koje su bili izvezene u tom periodu od petnaestak godina.

Krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, kod ove vrste krava završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih krava. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde se nalaze.

- U zavisnosti od uzrasta krave zavisi i ishrana. Dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Većina farmera čuva tajnu ishrane, ali to se u glavnom sastoji od žitarica, otpada masline, pa čak i plazma keksa. Kao i za sve krave, tako je i za wagyu važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaji pristup vodi i hrani preko celog dana. U Srbiji nam je cilj da ih držimo napolju što duže preko leta, a zimi će imati pristup štali, ali uz slobodan izlaz na pašnjak ukoliko to žele – zaključuje Borjanović.

(Telegraf Biznis)

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: "Srećko" je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veca

    5. septembar 2023 | 13:58

    Lepo, srecno vam bilo

  • srdjan

    5. septembar 2023 | 13:10

    busa ko busa puna stara planina i bosna zmaj od sipova ima ekstra goveda

  • Maja

    7. septembar 2023 | 11:20

    Kada cujem da neko uzgana jadne zivotinje prvenstveno zbog mesa, muka mi je. To meso ne kupujem pa da je dinar za kilogram. Ja koliko znam, a rodila sam se i odrasla na selu, nikada kravu, ovcu, kozu, nismo gajili zbog mesa, vec mleka, sira, kajmaka i drugih mlecnih proizvoda. To mesiste je mnogima od nas potpuno nebitno da li ga ima ili nema. Jadne zivotinje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>