• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Miriše k'o dunja sa ormara": Za kilogram ovog miršljavog voća traže 120 dinara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 100 kilograma sveže ubrane "Leskovačke dunje" ispeče se oko 12 litara "dunjevače" prepečenice

  • 0
dunja Foto: Telegraf

Kupcima poznata "Leskovačka dunja" je autohtona sorta dunje, voćke izrazite arome i ukusa. Izrazite žute boje, kada sazri, slatkasto-kiselkastog ukusa, pleni spcifičnim mirisom, i idealna je kao mirišljavi ukras za raznorazne regale i kredence.

Raste samoniklo, a početkom ove jeseni njene sadnice se prodaju po ceni od oko 150 dinara po komadu, dok se za kilogram ovog mirišljavog voća na leskovačkim pijacama traži oko 120 dinara i više, u zavisnosti od krupnoće i kvaliteta ploda.

Od 100 kilograma sveže ubrane "Leskovačke dunje" pojedini stariji Leskovčani znaju da "ispeku" oko 12 litara "dunjevače" prepečenice.

Nema kuće u leskovačkoj kotlini da u svojim dvorištima nemaju po koju sadnicu dunje. Njeno idealno stanište je na oko 350 metara nadmorske visine, a teritorijalno je kao samonikla najviše zastupljena u katastarskim opštinama nekoliko sela u u okviru područnog odbora mesne zajednice Orašca, petnaestak kilometara nadomak Leskovca.

Ovde dunja zajedno sa orahom raste gotovo samoniklo na svakoj visini, na obroncima Suve planine i Babičke Gore...Tamošnji voćari na njenim mladim izdancima često kaleme obožavanu im mušmulu ili krušku "kolačaru"...

Leskovačka dunja u svojoj punoj zrelosti dostiže prosečnu težinu od oko 250 grama. Ovih dana na leskovačkim pijacama je pravi mamac za brojne domaćice koje je nabavljaju u tradicionalnom spremanju "slatkog od dunje".

dunja Foto: Telegraf

Ova dunja dozreva u poznu jesen, a Leskovčani je ber tek kada njeno lišće sasvim opadne sa grane, odnosno do pojave prve slane, jer tada je ona najsočnija...

"Meso dunje" je sočno i veoma čvrsto, ali dok je mlada dunja ovih dana još nezrela i bez naročitog ukusa, ali kad sazri obavezno je sastavni deo svih sirupa, slatkog i džemova,kompota i drugih đakonija, kolača, bistrih sokova...

U slobodnom prirastu u leskovačkim dunjištima dostiže visinu između 3 i 5 metara i dobro je razvijene krune... Plodovi su joj jabučastog oblika, "limun" boje, i veoma je izdržljiva na niske temperature....

U leskovačkom Zadružnom savezu, koji posluje u okviru tamošnje Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski upravni okrug stručnjaci misle: da "Leskovačka dunja" i njen srodnik "Vranjski dunjac" imaju veliku perspektivu izvoza na tržištu EU sa svojim kvalitetom, izgledom i ukusom.

- Njen uzgoj će sigurno biti stimulisan u narednih par godina raznim subvencijama ministarstva i lokalne smaouprave u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.To je naročita prilika za razvoj voćarstva na padinama Babičke Gore, Suve planine, Radana i planine Kukavice, jer "Leskovačka dunja" traži takav teren, sa dosta vlage i bez posebnih biljnih štetočina, a prilika je da što više mladih ostane na selu, da živi i radi na selu i bavi se dunjarstvom - priča Vladimir Bojović, sekretar u ovom Regionalnom zadružnom savezu.

(Telegraf Biznis/ Toma Stevanović)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>