• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpisani ugovori o kontroli plodnosti zemljišta u APV: Besplatna je za poljoprivrednike, a evo šta im donosi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu akciju pokrajinski sekretarijat sprovodi od 2004. godine

  • 0

Pokrajinska vlada i pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručili su ugovore predstavnicima poljoprivrednih stručnih službi koje su ostvarile pravo na sredstva na osnovu Javnog poziva za vršenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta u AP Vojvodini u ovoj godini.

Dragica Ilić, pomoćnik sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo istakla je da je svih 12 stručnih službi i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada ispunilo uslove i da će sa svima njima biti potpisani ugovori. U pitanju su stručne službe iz Vršca, Zrenjanina, Subotice, Rume, Sremske Mitrovice, Kikinde, Bačke Topole, Novog Sada, Vrbasa i Sombora.

- Ovim ugovorima dodelili smo oko 10 miliona dinara za ove namene. Ovo je način na koji pokrajinski sekretarijat za poljopriovredu, vodoprivredu i šumarstvo daje mogućnost našim poljoprivrdnicima da besplatno vrše proveru kvaliteta zemljišta. Ovaj iznos biće dovoljan za nekih 3.070 uzoraka - kaže Ilić.

Ona je iskoristila priliku da najavi izdvajanje dodatnih 35 miliona dinara koji će biti dodeljeni poljoprivednim stručnim službana na terirotiji APV. Od njih će 20 miliona biti usmereno ka savetodavstvu, 13 za nabavku opreme, a dva miliona za edukativni centar - kaže Ilić.

Vladimir Mihić, direktor poljoprivredne stanice Novi Sad, istakao je koliko mu znače ova sredstva.

- Naša stanica imaće priliku da izađe na teren da izvrši ozbiljne analize, uzme uzorke, da prosledi informacije pokrajini i da se nastavi uzajmna saradnja na planu kontrole plodnosti - rekao je on.

Josip Češljar, direktor poljoprivredne stručne službe Senta, kaže da ovu akciju pokrajinski sekretarijat sprovodi od 2004. godine.

- Ovo je jedan vid usluge koja je gratis za poljoprivredne proizvođače. Pošto imamo četiri opštine gledamo da tu kvotu podelimo ravnopravno na Adu, Čoku, Sentu i Kanjižu. Odziv poljoprivednika je bio veliki, jer su shvatili da im preporuke znače, posebno ako uzmemo u obzir trenutnu cenu đubriva - kaže on.

Češljar objašnjava šta ova kontrola ustvari donosi poljorpivrednim proizvođačima.

- Nakon ovih analiza poljoprivrednik koji da uzorak zemljišta je u obavezi da da i plan setve za naredne četiri godine. Ova analiza je kao krvna slika nekoga i na osnovu nje i na osnovu želja poljoprivrdnika mi mu savetujemo sa čim bi trebalo da đubri zemljište da bi ostvario prinose koje želi - objašnjava Češljar.

(Telegraf Biznis)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>