• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi pomogla Kijevu, EU naštetila "svojima": Gorući problem zbog piletine, ukrajinska cena nerealna?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dolazak gigantskog ukrajinskog dobavljača odmah je destabilizovao jedinstveno tržište EU

  • 3
Krilca, roštilj, piletina Foto: Shutterstock

Francuski uzgajivači živine trpe gubitke zbog "nelojalne konkurencije" sa ukrajinskim proizvođačima, izjavio je za list Figaro predsednik Udruženja dobavljača pilećeg mesa.

On se požalio da priliv jeftine ukrajinske živine pogađa lokalne proizvođače, što je, kako kaže, "tipičan porodični biznis" u Francuskoj i mnogim drugim zemljama EU.

- U međuvremenu, ukrajinski izvoznici pripadaju drugoj „kategoriji“. Dobit od prodaje piletine ne ide „ukrajinskom narodu“, već najvećem proizvođaču živine u zemlji, MHP - naglasio je Francuz i pozvao Evropsku komisiju da zaštiti domaće proizvođače.

On je dalje dodao:

"Pre ovog nesrećnog sukoba [u Ukrajini] uvozili smo oko 10.000 tona živine mesečno, a sada uvozimo 20.000 ili više tona. To je zaista šok".

Dolazak gigantskog ukrajinskog dobavljača odmah je destabilizovao jedinstveno tržište EU. Proizvođači iz te zemlje, navodi se, imaju koristi od niskih troškova, zbog odsustva trgovinskih barijera i nedostatka standarda proizvodnje EU u Ukrajini.

Kilogram pilećeg mesa francuskih proizvođača košta oko 4,80 evra, dok kilogram ukrajinske živine košta 2,40 evra, što, prema rečima ovog Francuza, predstavlja "nelojalnu konkurenciju".

- Poljoprivrednici širom bloka, takođe, pate usld neviđenog porasta ukrajinskih proizvoda, bilo da su to Nemci, Holanđani, Poljaci – svi su u istoj situaciji, jer ovaj tok ukrajinskih pilića destabilizuje celo tržište - zaključio je.

EU je prošle godine ukinula carine i kvote za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, kako bi finansijski pomogla Kijevu. Međutim, zemlje EU suočile su se sa protestima u zemljama-članicama, jer su se farmeri takmičili sa jeftinijim uvozom. Poljska je prva zabranila uvoz ukrajinskih proizvoda, a slede Rumunija, Bugarska, Mađarska i Slovačka.

Evropska komisija je u maju uvela „privremene preventivne mere” na uvoz iz Ukrajine kako bi ublažila uticaj pada cena u susednim zemljama EU.

Zabrana EU na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Bugarsku ističe 15. septembra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    10. septembar 2023 | 13:30

    Glave ce vam doci losi glumac,a i neka ce jer ste svasta radili po Ukrajinu,manijaci iz EU!

  • Srele

    10. septembar 2023 | 13:31

    Fasisti pomazu fasistima, nadam se da ih Rusia Kina opale po repu a vec su podosta.

  • Hmmm..ma kako da ne...

    10. septembar 2023 | 16:03

    Mi necemo kod nas je jeftinije...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>