• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve o gorivu za poljoprivrednike: Dobijaće 100 litara po hektaru zemlje, a ovo su detalji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ja se nadam da neće čekati duže od tridesetak dana na povraćaj jer bi sve ostalo bilo nezgodno za poljoprivrednike, rekao je Đaković

  • 1
Traktorista Foto: Shutterstock

Povodom pojeftinjenja dizel goriva za poljoprivrednike od naredne godine, agroanalitičar Goran Đaković je rekao da će poljoprivrednik dobijati 100 litara goriva po hektaru obradive zemlje i napomenuo da poljoprivredni proizvođači ne mogu da traže podsticaje i subvencije naknadno po usvajanju budžeta, već pre toga.

- Nadam se da će sistem biti uprošćen imajući u vidu da sada imamo e-Agrar, da imamo digitalizovan račun za bilo šta, pa i za gorivo. Treba samo da vidimo kako je to tehnički izvodljivo - izjavio je Đaković za Tanjug.

Na pitanje kako će novi sistem funkcionisati u praksi, Đaković je naveo da će poljoprivrednici nakon točenja goriva čuvati račun za gorivo, na osnovu koga će im kasnije biti uplaćen novac od strane države.

- Videćemo kako će se rešiti dostavljanje računa, da li će to ići preko e-Agrara ili preko neke druge aplikacije, zatim će se novac vraćati tokom godine. Ja se nadam da će to biti brže, mada se meni više sviđa sadašnji sistem koji obezbeđuje poljoprivrednicima na pumpama da za 180 dinara imaju litar goriva - naveo je Đaković.

On je rekao da vreme za povraćaj novca zavisi od države i od toga kako će Ministarstvo finansija to rešiti.

- Ja se nadam da neće čekati duže od tridesetak dana na povraćaj jer bi sve ostalo bilo nezgodno za poljoprivrednike imajući u vidu sezonski tip radova. Niste vi stalno sa traktorima u njivi, nego u vreme setve, žetve, prskanja - ukazao je Đaković.

Sagovornik Tanjuga je istakao da će svi poljoprivrednici imati pravo na jeftinije gorivo i dodao da će od dokumentacije biti potreban račun na koji će se uplaćivati novac. Dodao je da pretpostavlja da će Ministarstvo poljoprivrede kroz savetodavne službe uputiti proizvođače kako da ostvare pravo na gorivo na osnovu onoga što bude definisalo Ministarstvo finansija i Zakon o akcizama.

Prema rečima Đakovića, da bismo imali dobro poljoprivredno zemljište i dovoljno hrane u vidu mesa i mesnih prerađevina, ratarsku proizvodnju bi trebalo usloviti stočarkom proizvodnjom.

- Da se nagrade više oni koji imaju stočarsku proizvodnju, jer ona je zapravo kruna poljoprivredne proizvodnje. Tako ćemo imati skuplji kukuruz i pšenicu i sve drugo. Vidite da imamo vrlo jeftine žitarice, naročito kada je u toku rat u Ukrajini, kada Rusija povećava svoju proizvodnju -  rekao je on.

Đaković je naveo da je najskuplje prodata žitarica kada se ugradi u stočarsku proizvodnju, odnosno kada se od toga napravi stočna hrana ili hrana za kućne ljubimce. Na pitanje da li će pomoć u vidu bespovratnih sredstava koja se dodeljuje u nekim delovima Srbije pomoći da se mladi okrenu ka poljoprivredi, Đaković je istakao da hoće.

- Primer za to je Valjevo, ja sam juče bio na izložbi ovaca u selu Pričević gde ste imali preko 20.000 posetilaca. Od toga je 70 odsto bilo mladih - rekao je Đaković.

Đaković je zaključio da je poenta da se mladi uključe u poljoprivrednu proizvodnju, kao i da je veliki broj mladih ljudi u Valjevu napustio fabrike i otišao na selo da gaji stoku.

(Telegraf Biznis)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    13. septembar 2023 | 08:26

    Ne komplikujte nego ostavite ovaj stari sistem, ovako funkcionise lepo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>